Rovatok
Ajándék
Buliztam
Érdekes
Ez az oldal, itt
Idézetek
Kieg. versekhez
Kultúrpajta
Külbelpol
Mélyértelmű
Mindennapi mindenfélék
Napló
novella
szerelmes sms-ek
Szerelmes-vágyakozós
Szüret
Veder
Vers
Belépés
Azonosító:
Jelszó:
Regisztráció
3 másik
Magányban [06-03-05]
Ha Éva lennél, na.. [05-09-23]
Pesti ballada [04-05-30]
Keresés
Toppon
Porfogó [15-08-02]
Angolkóros [15-08-02]
Az Isten szeretője [15-08-02]
Szorgalmasak
Impresszum
Használat feltételeiMagyar elsők
Veder - Frank Einstein - 2006. július 20.

szódában világelsők vagyunk

Magyar elsők

A régi Kincses Kalendáriumhoz hasonlító szerkesztésmód eredményeként a tudományos alaposságáról elhíresült Rózsa György az első magyar tudományos, képzőművészeti stb. eredmények közé felvette az első magyar fröccsöt és az első magyar újjlenyomatot is.
Honfikeblem dagad:a genfi eredetű savanyúvíz után(eredete 1789-re nyúlik vissza) nemsokára felfedezi, feltalálja Jedlik Ányos a szódavízgyártást, a fröccs alapanyagát, mely legalább annyira fontos, mint amit a világ általa megismert: a dinamóelv. Sőt az első kezdetleges szódásszifon előállítása is Jedlik Ányos nevéhez fűződik.
„Vermelt fagyos, spriccer, spricc, alkoholos üdítőital…hívták más sokféleképpen, de egy biztos, amióta Jedlik Ányos nagyszerű találmányával megadta a lehetőségét annak, hogy hőbörgő vízzel(szódavízzel) hígítsuk a bort, eleink őszi délutánonként, hideg téli estéken, langyos tavaszi reggeleken, vagy nyári rekkenő hőségben egyaránt szívesen fogyasztották ezt a tiszta, valóban hűsítő alkoholos italt. Ott van mindennapjainkban, baráti beszélgetéseinkben, mulatságaink kísérője a fröccs”-írja a kötet.