Rovatok
Ajándék
Buliztam
Érdekes
Ez az oldal, itt
Idézetek
Kieg. versekhez
Kultúrpajta
Külbelpol
Mélyértelmű
Mindennapi mindenfélék
Napló
novella
szerelmes sms-ek
Szerelmes-vágyakozós
Szüret
Veder
Vers
Belépés
Azonosító:
Jelszó:
Regisztráció
3 másik
Az én szívem... [06-09-17]
Kivánság [05-07-05]
Részletek [05-06-08]
Keresés
Toppon
Porfogó [15-08-02]
Angolkóros [15-08-02]
Az Isten szeretője [15-08-02]
Szorgalmasak
Impresszum
Használat feltételeiAz eltűnt ütő nyomában
Veder - thomaskerekes - 2006. július 20.

visszaemlékezés a hatvanas évekre

Hogyan lett a pingpongból asztalitenisz?

Az ezerkilencszázhatvanas évek végén Cegléd alvó kisváros volt Pesttől hetven kilométerre. Évenként rendeztek ugyan egy jazzfesztivált, de Berda József költő és Ladányi Mihály /szintén költő/ felbukkanása közt semmi nem történt. A város készült a Ki tud többet a Szovjetunióról címmel rendelkezett vetélkedőre. A mozikban Csapajev és a Szállnak a darvak ment és táncolt a két Latabár. A sör savanyú volt és csak egyféle, de jó. Az orosz tisztekkel együtt ittunk a Novoszibirszk nevű kocsmában, ahol elülve láttuk a „szto gramm” vodkáikat, mint azt, hogy briliáns módon biliárdoztak. Tévé itt-ott volt, lassan jelentkeztek az első gépkocsik, az utcán megszokottabb volt a lovas kocsi, mint az autó. Kommunista szombatokra jártunk, takarókat gyűjtöttünk „El a kezeket Vietnamtól” feliratú transzparensek előtt. A május elsejei felvonulás kötelező volt, Apám előtte mindig megjegyezte: ”Most megmutatjuk a béketábor erejét a gaz imperialistáknak
Régi rádióink voltak. Még a háború előtti darabok is szóltak Jött Kennedy berlini reptéren elmondott beszéde: ’Ich bin ein Berliner’, majd a Disznó-öbli partraszállás és együtt hallgattuk nagymamámmal Gagarin híreit. Aztán előbb-utóbb a rádión mást is kerestünk. Megtaláltuk a Radio Luxemburg zenéit. A Szabad Európa Rádió szombat délutáni adásában Cseke László Teenager-party -ját hallgattuk.
Troggs, Dave Clarke Five, Animals, Beach Boys dallamaival ismerkedtünk és megdöbbenve fedeztük fel, hogy a Melody Makerst nyomtatják. Ekkor azonban kezdett már zenélni Hamburgban és Liverpoolban a négy gombafejű. Helyi beatzenekar jött létre,’ Kugli és a Fóka bácsi’, nem is volt annyira rossz, félve megkóstoltuk az első korty coca-colát. Féltünk a köhögés elleni szirupra emlékeztető ízét és szorongtunk még a coca-cola - mámorban fetrengő nyugati fiatalságtól, de az első rágógumit már megvettük Sárkány bácsi édesség boltocskájában, aki arról is nevezetes volt, hogy övé volt Cegléd utolsó betiltott kuplerája. Hamvas Béláról nem hallottunk, mint arról sem, ki volt Márai Sándor. Sárgán csillogott az esőben a kockakő, a hirdetőoszlopok plakátjait szabadon cibálta a szél.
De Cegléden történt, hogy az akkorra híressé vált Moldova György, ki kiváló szociográfiákat írt, Ceglédre jött. Nemrég jelent meg a vasutasokról szóló könyve, az „Akit a mozdony füstje megcsapott” című Cegléden sok vasutas élt Az író- olvasó találkozón alaposan megitatták a vasutasok. Elismerésüket másképp nem tudták kifejezni a pénzt egyébként el sem fogadó, puritán író iránt. A sokadik pohár után a jeles író kitántorgott a vasúti resti mellékhelyiségébe és rendesen kiadta a felesleget. Szánakozó szakik jelentek meg, kik együtt érzően veregették Moldova vállát. „Mi van?” Művészkém?” -kérdezték a hányással küszködő írót? -„Schillert fordítok”-, felelte a fővárosi művész, szerepéből nem kizökkenve, mert tudta, hogy Cegléden schillernek hívnak egy egyébként gyenge minőségű vörösborfajtát.
A ceglédi pingpongélet és szabadidőközpont hatvanas évekbeli koronázatlan királya Gergye tanár úr volt. Akkor még nem találták fel a wellnest. Snowboard se volt, meg extrém sportok. De még peepshow se.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 következő