Rovatok
Ajándék
Buliztam
Érdekes
Ez az oldal, itt
Idézetek
Kieg. versekhez
Kultúrpajta
Külbelpol
Mélyértelmű
Mindennapi mindenfélék
Napló
novella
szerelmes sms-ek
Szerelmes-vágyakozós
Szüret
Veder
Vers
Belépés
Azonosító:
Jelszó:
Regisztráció
3 másik
ez mit csinál, pfuj de ronda, nemtudom... [05-11-22]
Büszkeség [05-06-11]
Közterület [01-02-21]
Keresés
Toppon
Porfogó [15-08-02]
Angolkóros [15-08-02]
Az Isten szeretője [15-08-02]
Szorgalmasak
Impresszum
Használat feltételeiAz emberállat
Veder - Video - 2002. május 23.

"Az ember, az állatvilágban szinte egyedülálló módon nem csak ösztönből, a fennmaradásért, hanem pusztán az élvezetért is gyilkol. Az ilyen emberek velejüknél fogva gonoszak." - írta nekem egy ismerősöm levélben. Azonnal feltűnt a párhuzam, s visszaírtam neki: "Az ember, az állatvilágban szinte egyedülálló módon nem csak ösztönből, a fennmaradásért, hanem pusztán az élvezetért is szeretkezik. Sokak szerint azért van ez, mert többek vagyunk az állatoknál: kiemelkedtünk az állatvilágból."

Sajátos ellentmondással állunk szemben: ugyanazon módon megideologizálva hol rossznak, hol jónak láttatjuk magunkat. Láthatóan semmi egyéb nem áll a dolog mögött, mint görcsös próbálkozások önön értékrendünk alátámasztására.

Eleve felesleges próbálkozás más szelekciós feltételek szerint fejlődő állatok viselkedéséhez hasonlítani magunkat értékelési szempontból - de mindezek felett még hatalmas nagy tévedésekre is alapszanak az ehhez hasonló érvelések.

Az ember valójában ösztönbôl gyilkol, az említett élvezet az ösztön megjelenési formája. A meg nem evett vadak gyilkolásának szelekciós feltételeit a csoportban való élet segítette: a vadász eloszthatta zsákmányát, ami egyrészt később viszonzásra talált a többiek részéről, másrészt növelte az illető hírnevét, s nemutolsósorban megmutatta a nőstényeknek hogy képesek lennének eltartani őket.

Az ember valójában ösztönből szeretkezik, az említett élvezet az ösztön megjelenési formája. A gyerekek hosszan tartó fejlődése - mely többek között szintén a csoportban való élet tett szükségessé - megkívánta a szülők hosszabb távú összetartását. Ha egy férfi nem tudta hogy egy nő mikor termékeny, egyrészt mindig figyelnie kellett rá hogy az ne csalja meg, másrészt kevesebb haszonnal járt neki, ha ő csalta meg (mivel nem tudta a többi nőstényről se hogy mikor termékeny, jobban járt ha a sajátjába fektette energiáit) - mindez pedig növelte az összetartást. Ennek folyománya az is, hogy gyakrabban - és nem csak a termékenység időszakában - szeretkeznek az emberek, és ezért alakultak így a vele kapcsolatos érzések is.

A gyilkolásról és a szeretkezésről meglehet a véleményünk - a többi állat viselkedése azonban semmit se mond arról, hogy nekünk miként kellene viselkednünk. Ha érvelni akarunk valami mellett vagy ellen, mindenekelőtt közös célokra van szükségünk - az érvek csak arra épülhetnek, hogy egy viselkedési forma miként szolgálja az adott célt.