Rovatok
Ajándék
Buliztam
Érdekes
Ez az oldal, itt
Idézetek
Kieg. versekhez
Kultúrpajta
Külbelpol
Mélyértelmű
Mindennapi mindenfélék
Napló
novella
szerelmes sms-ek
Szerelmes-vágyakozós
Szüret
Veder
Vers
Belépés
Azonosító:
Jelszó:
Regisztráció
3 másik
Nagyobb... [06-05-06]
Keserű kívánság [04-02-23]
ijesztő kilátás [02-06-20]
Keresés
Toppon
Porfogó [15-08-02]
Angolkóros [15-08-02]
Az Isten szeretője [15-08-02]
Szorgalmasak
Impresszum
Használat feltételeiKözhelyfotózás
Veder - Video - 2002. május 9.

/ön- és közkritika/

Az Állatkert kisállatsimogatójában mászott, kicsi volt, kilátszottak a fogai és folyt a nyála. Több fotót is csináltam róla, mire az egyszeri fotós apuka rájött hogy meg kell örökítenie gyerekét: nosza, felkapta a nyáladzó csöppséget, odaállította egy négylábú mellé, ráparancsolt hogy mosolyogjon, és már kész is volt a turisták álma: gyerek vigyázzállásban - kecskével. Voltunk Állatkertben is, mehetünk haza.

A közhelyturisták mellett a digitális fotótechnika a művészlelkű fiataloknak is kedvelt eszközévé lett. Se szeri - se száma a virágokat és madarakat ábrázoló "művészfotóknak" - amikor teleobjektív híján az ember annyira megörül annak hogy sikerült lekapnia egy madarat, hogy aztán már akkor is jónak látja teljesítményét, ha amúgy tényleg nincs más a képen, csak egy zavaros háttérből kivehető folt, ami akár szárnyasként is azonosítható.

Pedig bármennyire is szép egy virág, gyors egy gyík, érdekes egy bogár és furcsa egy ház, az, hogy lefényképezzük, még nem garantál semmit a kép milyenségét illetően. A virágok szépek - de közhelyesek, a gyík gyors, de egy egyszerű fotó így csak reflexeinkről tanúskodik, bogarat látott már minden kisgyerek és egy háznak sincs túl sok mondanivalója - ha pedig van, az nem feltétlenül a fotós, sokkal inkább az építész érdeme. Egy jó kép több a helyzet dokumentálásánál - és még így is lehet szörnyen közhelyes, ha nincs benne valami különleges.

Lehet hogy korunk amatőrfotósai esztétikai szempontból roppant "műveltek", de a témát és mondanivalót tekintve általános az igénytelenség. Közhelyes naplementék, virágok, hattyú, bogár, beállított, mosolygó kislányok - intellektuális kihívásokat nem állítunk a néző elé, a végén még nem érti meg a mondandónkat. A virágokat ösztönből szeretjük - az pont elég lesz.

A fotós végső fegyvere: a humor. Nem baj, ha fotózni nem tudsz, a humorra mindig, mindenki vevő. Ha pedig valami igazán szépet akarsz, hagyd hogy a fények visszatükröződjenek a vízfelületen.

Ne legyenek illúzióink: a fotózás nem túl intellektuális munka, még ha profi szinten űzzük is. Az igazán hatásos képhez nem elég fotózni tudni - és gyakran még a szerencse is kevés. A hatásos képhez nem árt egy saját világnézet is.


Uff
hannoca - 2002 május. 10. 09:48:46

Errol jut eszembe, van itt nehany kozhelyes fot Jenarol, Hannarol, es Igorrol. A Pozsi csak reszegen hagyta lefenykepezni magat! Nagyon nagyon reszegen! Ugyhogy enhogy azt higgye barki hogy mindig ilyen piros es zavart tekintetu.
pozsi.hu/kepek/jena

a közhely közhelye
ddani - 2002 május. 11. 18:03:50

mára már a "meta" is igen túlnyűtt, mint a stonewashed denim- jelenség, azaz készen vásárolható kop(tat)ott farmer. a tömegesztétika korántsem mai találmány, hiszen már az iparosított nyugat (és kelet) ókori görögei is...
amúgy Don Quixoté-san loholva az intellektuális kihívások után, olykor nem árt, ha az öntudatos művész megáll az úton, pillantását leengedi az öreg, szürke kövekre, hátha a poros repedések közt cikázó életet és (ha megbizonyosodott róla, hogy egyetlen szigorú esztéta sem figyeli) talán még egy -egy virág illatát is megérezheti.