Rovatok
Ajándék
Buliztam
Érdekes
Ez az oldal, itt
Idézetek
Kieg. versekhez
Kultúrpajta
Külbelpol
Mélyértelmű
Mindennapi mindenfélék
Napló
novella
szerelmes sms-ek
Szerelmes-vágyakozós
Szüret
Veder
Vers
Belépés
Azonosító:
Jelszó:
Regisztráció
3 másik
x [07-07-21]
Késő [05-06-17]
Törött tükör [04-11-19]
Keresés
Toppon
Porfogó [15-08-02]
Angolkóros [15-08-02]
Az Isten szeretője [15-08-02]
Szorgalmasak
Impresszum
Használat feltételeiSzüret?
Szüret - hannoca - 2003. november 11.

Mivel nem vagyok járatos a szélsőjobboldali médiatermékekben, ezért döbbenetet és valami groteszk nevetésfélét csalt ki belőlem az alábbi megállapítás.

Az történt, hogy egy német nyelvtani problémába ütköztem: a modális segédigék különböző jelentésű alakjai találkoztak a múlt idejű passzív szerkezettel egy mondatban. Mivel nyelvtankönyvem nem adott útmutatást erre az esetre, ezért utána néztem a Google-n, hogy vajon jól tippelem-e be a különböző variációk használati különbségeit. Eközben akadtam erre a gyöngyszemre:

Um die Einwurföffnung für das Zyklon B zu erreichen, habe man eine Leiter benötigt, obwohl es für einen Planer einfach gewesen wäre, die Öffnung niedriger einzubauen oder eine Treppe zu konstruieren.

J.-C. Pressac, Le Monde Juif, Nr. 107, Juli-September 1982, S. 91-131.

A téma holocaust-tagadás, pontosabban, hogy a gázkamrák igaziból nem is voltak azok. 5 pontban, ez volt a harmadik, és egyszersmind legmeggyőzőbb és elmésebb. A mondat pedig ezt jelenti:
Hogy elérjük a Zyklon B számára kialakított bedobó nyílást, létrára lenne szükségünk, noha a tervező számára egyszerű lett volna a nyílást alacsonyabbra beépíteni vagy egy lépcsőt tervezni.

Meggyőződtetek??!! Reméltem is!! Mert ez aztán átgondolt, nyomós, komoly, hiteles és lehengerlő történelmi tény. Ugye, ugye, mindig hisztek ti is az amerikai propinak.


:-)
ddani - 2003 november. 13. 09:43:40

kicsi vagyok. székre állok.