Rovatok
Ajándék
Buliztam
Érdekes
Ez az oldal, itt
Idézetek
Kieg. versekhez
Kultúrpajta
Külbelpol
Mélyértelmű
Mindennapi mindenfélék
Napló
novella
szerelmes sms-ek
Szerelmes-vágyakozós
Szüret
Veder
Vers
Belépés
Azonosító:
Jelszó:
Regisztráció
3 másik
Fekete kutya [06-03-02]
Ha megfoghatnék... [05-06-15]
A filmek fordítását érintő viselt dolgokról [03-01-13]
Keresés
Toppon
Porfogó [15-08-02]
Angolkóros [15-08-02]
Az Isten szeretője [15-08-02]
Szorgalmasak
Impresszum
Használat feltételeiPorfogó
novella - b.cermidoff - 2015. augusztus 2.

novella

Érdes valamilyen nyomortelepi közkórházban lehetett vagy talán elfekvőben. Ahogy forgatta fejét, észrevette, hogy meglehetősen nyugodt és csendes szobatársakat kapott. Mondhatni, a mozdulatlanságig közömböseket. Beléje hasított az ijesztő felfedezés. Egy hullaházban vagy siralomházban feküdt egy hordágyon. Egyszer csak nyikorogva nyílt a helyiség vas ajtaja és belépett rajta élete legnagyobb szerelme, akit legalább húsz éve nem látott. A kedvenc feszes, piros mini ruhájában, a jól ismert parfümillattal a bőrén. Mosolygott. Egy nagy dobozt tolt be valami zsúrkocsin. Mindene olyan volt, mint a régi szép időkben. Mégis közönségesnek tűnt a fogpasztareklám vigyora, a fülledt pacsuli és a kurvás gönc rajta. Hiába, Érdes ízlése sokat változott az utóbbi két évtizedben. Amnéziásan nézett régi kedvesére.
- Hoztam neked valamit. – mondta a nő és tűsarkain idétlenül botladozva eléje tolta az ajándékcsomagot.
A férfi tehetetlenségét látva ügyetlen mozdulatokkal tépkedte fel a díszpapírt műkörmös ujjaival.
- Nézd csak, finom duriánt hoztam neked… meg egy különleges rafflesia virágot…
Miközben ezt nyögdécselte, hirtelen megbotlott és teljes testével Érdesre zuhant ujjaival felöklelve a kinyitott doboz tartalmát. A bűzös massza kettejük közé szorult. A nő beborította hosszú, egyenes, hollófekete hajával Érdes arcát és visítva ráharapott a nyakára…
A férfi összerezzent és kinyitotta szemeit. Keskeny csíkban sütött be a nap sugara a hálószobába. A fényben porszemek keringtek. Érdes valami idegesítő viszketést érzett. A tetoválásai begyulladtak. Pedig több mint huszonöt éve varratta őket magára. Vakaródzott és bosszankodott: rohadt poratkák! Úgy döntött, felhívja a házkezelőséget, küldjenek ki valakit, aki végre normálisan áttisztítja a fűtőrendszert és a légkondit. Odabotorkált a telefonhoz és bepötyögte a számot. A szokásos menüpontok billentyűzése után tárgyra tért.
- Jó napot kívánok. Érdes vok’ a 49-esből. Baj van. Már megint tele vok’ poratkával, pedig negyedéve sincs, hogy tisztították a fűtést és a szellőzést, bocs, a légkondit.
- Hát ez az, uram. Egy évben csak egyszer tudunk kijönni ingyen. A többszöri kiszállást és tisztítást csak a lakó költségére tudjuk megejteni.
- De hát én nem tehetek róla. Elhiheti, hogy nem szórom vagonszám a port a rendszerbe.
- No, ez már csak azért is érdekes, mert az előző lakó annyira meg volt elégedve a fűtő és szellőzőrendszer működésével, hogy tíz év alatt, amíg ott lakott, egyszer sem hívott ki minket. Átvizsgálta a bútorát? Előfordulhat, hogy az évek alatt összegyűlő por…
- Nem érdekel, mit csinált az előző lakó. Vadi új a bútorom. Két hónapja vettem. Ragyog, mint a Mózes homloka. Mégis véresre vakarom magam. Ha nem jönnek ki és nem pucolják ki a csöveket, vagy mit, a legdrágább magánklinikához fordulok az allergiámmal és kifizettetem a kezelésemet a cégükkel. És ha a betegállomány miatt elvesztem a munkámat, még be is perelem magukat!
A lehengerlő érvelést a hívott fél részéről némi érthetetlen morgás fogadta a háttérből, majd az ügyeletes adott egy időpontot a t. ügyfélnek, ami persze nem igazán felelt meg. Rövid alkudozás után megegyeztek egy másnap délutáni időpontban.


1 2 3 4 következő