Rovatok
Ajándék
Buliztam
Érdekes
Ez az oldal, itt
Idézetek
Kieg. versekhez
Kultúrpajta
Külbelpol
Mélyértelmű
Mindennapi mindenfélék
Napló
novella
szerelmes sms-ek
Szerelmes-vágyakozós
Szüret
Veder
Vers
Belépés
Azonosító:
Jelszó:
Regisztráció
3 másik
Késő [05-06-17]
Világon [03-02-21]
Tajték [02-07-27]
Keresés
Toppon
Porfogó [15-08-02]
Angolkóros [15-08-02]
Az Isten szeretője [15-08-02]
Szorgalmasak
Impresszum
Használat feltételeiBatyu a vizsla 2. resz
novella - Pendr@gon - 2003. november 10.

Tisztelt Olvasoim!

Remelem Onoknek is olyan oromet jelentett a novella olvasasa
/ a formai hibak ellenere/ mint amit nekem jelentett hogy leirhattam.


Batyu ilyenkor tultett sajat magan: olyan megatalkodott kistartassal probalta felviditani imadott gazdajat, hogy a jarokelok csodalkozva
neztek a furcsa parosra. Csendesen nagyon halkan teltek a napok a kis ketszobas foldszinti lakasban. Batyu nem kovetelozott. Mintha o is gzaszolt volna. Idovel ugy osszekovacsolodott a kutya es gazdaja, hogy meg annal is elvalaszthatatlabbak lettek, mint eddig voltak.
Teltek a honapok, de az ido nemhogy gyogyitotta volna Vili bacsi fajdalmat, ahogyan azt gondolna barki is, - de naprol napra rossabb lett. Egyre fajobban hianyzott a felesege, es csak a kutya lattan iparkodott egy-egy halvany alig-mosoly az oreg arcara.
Ereje fogyott, kedve allandoan rossz volt, leadott jo par kilot, minden
etel izetlenne valt a szajaban, mely letargiaban elt. Egyre tobbet es tobbet gondolt a halalra. Mi volt neki mar az elet? Egyszeruen megszunt az ertelme, orome elotte mindannak, ami korulvette. Nem volt mirt felebredni, jonak lenni, nem volt miert levegot venni. A feltesnek es szeretetnek azt a mas szamara ugysem hasznalhato gazdagsagat veszitette el, ami Rozsika neniert es miatt szuletett es szunt meg azon a napon, amikor az asszony meghalt.
Rovid boldogsaghoz mindenki ert. De ok ketten tobb mint 43 evet eltek egyutt boldogan, mindig csak egymasra figyelve.
Vili bacsi folyamatosan es megallithatatlanul sorvadt es szokott ki
lassan belole az elet Csak Batyu tartotta benne a lelket. Mar csak a kutya miatt elt.Es azutan a cudar ejszaka utan, amikor olyan nyomott hangulatban, es makacs fejfajas utan felebredt, valahogy szokatlanul furcsan erezte magat. Ugy gondolta, jot tesz, ha meg egy kicsit visszadol es alszik, ha tud egyaltalan. Az agy huzta magahoz, hat visszafekudt. Soha tobbet nem ebredt fel.
Elaludt csendben, szeliden, maganyosan. Csak Batyu gombolyodott a labahoz, es varta az aznapi elso setat, es az ebedet, amit mindig 11 ora korul kapott meg.
Delutanra mar nyugtalanul le s fel maszkalt a kutya a lakasban: soha nem vegezte volna el a kisdolgat bent, hat szoritotta, es egy ido utan mar nyuszitve meltatlankodott.
Estefele mar nagyon hangosan sirt a szerencsetlen joszag, de a
szonyegre meg mindig nem piszkitott oda.
Olyan panaszosan hallatta hangjat, hogy a kozvetlen falszomszednak
feltunt, hiszen bAtyu soha nem csapott larmat.
Elobb kopogtatott, majd csengetett a fiatalasszony, de miutan erre sem nyitott ajtot Vili bacsi, - noha kulcslyukban latta a kulcsot,: kihivta a rendorseget.
Innentol a dolgok a maguk megszokott modjan zajlottak, mint mindig, amikor egy ember a sajat lakasban halalozik el.
Batyu semmit nem ertett, mi tortenik az addig oly csendes, nyugodt
otthonban: most idegen emberek jottek, mentek furcsak szagok es zajok bantottak a kutya orrat, es fulet. Egy ideig nem mozdult meg akkor sem el az agytol, ahol Vili bacsi fekudt, amikor a sok ismeretlen ember korulallta ngazdajat. Tetovan csavargatta hol erre, hol arra okos fejet: mig egyszer valakinek eszebe jutott es porazt a nyakara teve kivitte a parkba, dolgat vegezni.
Mire visszatert a szomszed fiatalasszony a lakasba vele, - Vili bacsit
mar elszallitottak. Batyu vegleg gazdatlan maradt. Hiaba kereste, nem talalta az ismeros illatot, a megnyugtato kozelseget gazdajanak.
Nem ertett semmit, minden kusza volt es zavaros. Semmi sem a megszokott rendben folyt a jol ismert lakasban, es ettol a kutya ideges lett. Vakkangatott nehanyat, jelezve, hogy vegyek eszre, adjanak neki ennivalot es probalta fellelni Vili bacsit a szobak kozt jarkalva.


1 2 3 következő