Rovatok
Ajándék
Buliztam
Érdekes
Ez az oldal, itt
Idézetek
Kieg. versekhez
Kultúrpajta
Külbelpol
Mélyértelmű
Mindennapi mindenfélék
Napló
novella
szerelmes sms-ek
Szerelmes-vágyakozós
Szüret
Veder
Vers
Belépés
Azonosító:
Jelszó:
Regisztráció
3 másik
kétségek [06-07-07]
Csend [05-10-21]
esemény és valóság [03-02-04]
Keresés
Toppon
Porfogó [15-08-02]
Angolkóros [15-08-02]
Az Isten szeretője [15-08-02]
Szorgalmasak
Impresszum
Használat feltételeiKönnyű délután
Mindennapi mindenfélék - chloé - 2006. január 29.

Kisütött a tavasz. Szerelem úszik a levegőben, a villamos vadul flörtöl széllel. Az árnyékom figyelem a járdán, pont a lépteim alatt. Piros kabátot visel, és hajába bele-belekap a szél. Ilyen napokon mindig sétálni viszem, jót tesz neki a napfény. Kis, macskaköves utca, kirakatok sorakoznak egymás mellett csendes egyetértésben. Barátok gyülekeznek a kávézó teraszán, a virágbolt ablakában befőttesüvegekbe gyűjtik a tavaszt, hogy legyen mivel öntözni télen a virágokat. Egy aprócska antikvárium kunkorodik a sarkon. Kicsi szívem nagyot dobban, halk csilingelés az ajtónyitódás, és már be is léptem a valóságba, a könyvek birodalmában. Nagyot szippantok a porszagú levegőből, és a polcokhoz lépek, miközben a régi lapok nosztalgikus dúdolgatását hallgatom.
Végighúzom az ujjam könyvek gerincén, a borítók sisteregnek: a kincsvadászat megkezdődött. Felbecsülhetetlen drágakövek sorakoznak előttem: a múlt szeletkéi, világok lapokra írva: könyvespolcokról, padlásokról, családokról mesélnek. Elkenődött folt, széljegyzet, szerelmes üzenet: történet a történetbe rejtve.
Egy lány vagyok piros kabátban, és a múltat szolgálom, választásommal egy történetet kelthetek életre. Egy történetben egy külön világ találhat meg engem. Kihúzom, belelapozok, visszateszem: pergő ritmus, táncolnak a betűk. Címek, színek, szagok váltakoznak, érdes oldalak súrolják egymást, nevek, szerelmek, háborúk. Egy vaskos, kék kötés elnyűtten, vékonyka vajszín füzet, poros kifakult szürke könyvecske. És egy halványkék könyv, egy fa rajzával az elején. Az első oldalon üzenet, de idegen nyelven, talán latin lehet, a régmúlt puszija, szép cirádás betűkkel.
Halk mosoly fut át arcomon, a pulthoz lépek, a bácsi letolja a szemüvegét míg a pénztárgéppel kattog, pillantása megakad a könyvön.
Egy johnlennon szemüveges srác mögöttem egy szürke könyvet szorongat, egy bácsi pont most emelt ki egy különlegesen poros és vastag könyvet. Mindnyájan hallják a dúdolást a levegőben, mindnyájan múlthajszolók.
Kilépek az utcára az ajtócsengő hangja kísér. Ott lapul a táskámban, ott lapul világom új kincse. Vidám léptekkel ugrálok a macskaköveken, zöld szoknya, kék cipő, tündérkének érzem magam. Megállok a kereszteződésnél, hogy autógrammot kérjek a szembejövő napsugártól, aztán könnyedén tovább lejtek. A villamos a megállóban végre szeretkezik a széllel. De ma mindenki szeret, a Margitsziget elejét bevonták vattacukorral Aphrodité kívánságára.
Ma én is meg fogom csalni sivár életem, friss szeretőmmel, a halványkék könyvvel.


chloé
Xiam - 2006 február. 27. 15:18:02

Nagyon kellemes hangulata van írásodnak. Éreztem a tavaszt a bőrömön, nagy hatással volt rám. Gratulálok. x

köszönöm
chloé - 2006 március. 5. 22:03:04

köszönöm:)