Rovatok
Ajándék
Buliztam
Érdekes
Ez az oldal, itt
Idézetek
Kieg. versekhez
Kultúrpajta
Külbelpol
Mélyértelmű
Mindennapi mindenfélék
Napló
novella
szerelmes sms-ek
Szerelmes-vágyakozós
Szüret
Veder
Vers
Belépés
Azonosító:
Jelszó:
Regisztráció
3 másik
kevésbé gagyi vers - kevésbé gagyi múltról [03-04-28]
Nem értem... [03-01-13]
Lapszemle [01-10-01]
Keresés
Toppon
Porfogó [15-08-02]
Angolkóros [15-08-02]
Az Isten szeretője [15-08-02]
Szorgalmasak
Impresszum
Használat feltételei



Eredeti verzió
Mindennapi mindenfélék - Dani - 2003. december 3.

"Jó lesz magának a négyes is!"

A pécsi Gandhi Gimnázium a Dél-Dunántúli régió egyetlen –ezért biztos, hogy a legnagyobb és a legjobb – olyan iskolája, ahol bevallottan szegregált oktatás folyik.
Itt az elkülönített gyerekeket nem a kisegítő–felzárkóztató osztály álcája alatt kialakított cigányosztályokba rakják, ez az egész iskola azért van, hogy a roma fiatalok – figyelembe véve a romák speciális anyagi és társadalmi helyzetét – lerakják az érettségit, és ha akarnak, akkor akár tovább is tudjanak tanulni.
Az iskolába persze nem csak roma gyerekek jelentkezhetnek, tíz százalék körül van a nem cigány tanulók aránya.
Furcsa érzésekkel megyek Pécsre, korábban két évig oda jártam egyetemre. Merő nosztalgiából szokás szerint lekésem a reggeli inter city-t, így az egy órával későbbi sebes vonattal utazom. A sebes vonatnak talán a WC-je a legérdekesebb, – egy szegedi bíró ítéletéből idézve –az átlagosnál primitívebb személyiségű emberek telefirkálták rasszista szövegekkel; az IC-n ezeket legalább lemossák. A vonat után Pécs maga a meghitt báj és tisztaság, szeretem ezt a várost nagyon. Tulajdonképpen csak egy folyót hiányolok onnan, vagy legalább egy nagyobb patakot.
A több mint háromórás út után azért felmerül bennem, vajon miért kell ennyit vonattal utazni Budapestről azért, hogy az ember egy ilyen iskolát lásson. Ez nemcsak a vonat sebességét minősíti, a Gandhi gyakorlatilag az egyedüli az országban. Dél-Dunántúlinak pedig azért lehet nevezni, mert elsősorban onnan jönnek a diákok.
A két éve átadott új gimnáziumi épület Pécs külvárosában, családi házas környezetben fekszik, az iskola kollégiuma pedig az épülettől három percre. A régi épületet a Gandhi kinőtte, az újat pedig azoknak a figyelmébe ajánlanám nagyon, akiknek tetszik a Mammut áruház és az új Gellért téri ivókút, hátha jó irányba változik az ízlésük.
A Gandhiba most 242 diák jár, ebből 206 kollégiumban lakik. Az iskola hat és négy évfolyamos osztályokat indít. Az iskolába többféleképpen is lehet jelentkezni. Egyik mód: a gyerek normális módon beadja a felvételi kérelmét. Másik mód: az iskolának van egy iskolalátogató csoportja, akik a felvételik előtt végigjárják Somogy-, Tolna- és Baranya megye általános iskoláit, és a tehetséges roma diákokat, – és persze a szüleiket – megpróbálják arra rávenni, hogy jelentkezzenek a gimnáziumba. A döntés persze a gyerekeknek és a szülőknek nem könnyű, gyakorlatilag teljesen szétszakad a család. Az iskola viszont szinte mindenben segít, ha kell ingyenes a kollégium, az ellátás, sőt még a hazautazás költségeit is fedezik. Szóval elvileg minden adott.
Ennek ellenére a lemorzsolódás körülbelül ötven százalékos. Sok gyerek nem bírja a követelményeket, és sok a fegyelmi probléma is. Amit esetleg lehet otthon csinálni, azt nem lehet a kollégiumban. Vagyis inni, kimaradni – mindezt engedély nélkül. Sok gyereknek hiányzik a családja és az addigi környezete; egy kis falu után Pécs túl nagy váltás.
A Gandhiban minden diák kötelezően tanulja a beás és a lovári nyelveket és külön tanítják a cigány kultúrát is. A tanári kar nem dugja a homokba a fejét, oktatják a konfliktuskezelést is; romák és nem romák között. Erre speciális tréningek vannak, és külön szociális munkás.
Mint minden más gimnáziumnál, a főcél azonban itt is az, hogy a diák továbbtanuljon. Kerékgyártó Edina, az iskola igazgatóhelyettese mindegyik évfolyamról külön nyilvántartást vezet.


1 2 3 következő

kúl.
ddani - 2003 december. 4. 07:53:36

és az IC télleg nemrossz, pl múltkor is qrva hideg volt a gyorsnak becézett osztályonalulin, ami úgy késett, hogy végig nyitva volt a kocsiajtó (na jó, csak az egyik...). na megyek, lekések én is valami vonatot.