Rovatok
Ajándék
Buliztam
Érdekes
Ez az oldal, itt
Idézetek
Kieg. versekhez
Kultúrpajta
Külbelpol
Mélyértelmű
Mindennapi mindenfélék
Napló
novella
szerelmes sms-ek
Szerelmes-vágyakozós
Szüret
Veder
Vers
Belépés
Azonosító:
Jelszó:
Regisztráció
3 másik
Pár szó még a szerelemről [05-07-11]
Huszonöt év avagy a képzelet ezüstlakodalma [04-10-06]
Erős vagyok... [04-06-04]
Keresés
Toppon
Porfogó [15-08-02]
Angolkóros [15-08-02]
Az Isten szeretője [15-08-02]
Szorgalmasak
Impresszum
Használat feltételeiakiket az isten sem tolerál
Mélyértelmű - ddani - 2002. július 4.

néhány kósza foszlány a tolerancia sokat szapult közhelyéről. azért csak tessék nekifutni bátran.

tolerálni szerintem és szótáram szerint annyit tesz: tűrni. tehát nem azonosulni (empatikusan!), elfogadni (szolidaritás!) vagy akár csak kacsingatni a tolerancia tárgya felé, hanem megtűrni, elviselni azt. ennek nyilván előfeltétele a felek közti feszültség, konfliktus, para, különben nem sok értelme lenne az egésznek – és ez önmagában nem határozza meg a tolerálás hányszázalékosságát. utálhatok valakiket bármiért, bármennyire, a viselkedésem attól még full 100% toleráns is lehet.
ebből ki is derül, hogy a t. nem az alany belső lelkiismereti szabadsága rovására duzzadozik, s nem is feltétlen kell hozzá nyitottnak, jóarcnak lenni. például ha a melegeket társaságban vagy nyilvánosan fikázom és anyázom, meglehet, hogy mindezt mondjuk egyszerű beilleszkedési vágyból teszem, minden különösebb mélyebb ok vagy lelkiismeretfurdalás nélkül. másrészt tanusíthatok önmérsékletet és semlegességet a meleg témával szemben úgy, hogy közben igen sötét indulatok tombolnak odabent. árnyalható attitűdök és magatartásformák a mieink.
maga a t. egy közmegegyezés, mely megengedi a másságot (nagy kegyesen), él és élni hagy, és nem is biztos, hogy nem undorodik közben. ingerküszöbökről és önmérsékletről szól így ez a mese, legalábbis 'rintem.
ennek tükrében nem muszáj hasraesni, ha valaki toleráns. sz'rint'm eszvéesz nem éppen nagy kaland elismerni más alanyok létjogosultságát, és korántsem a morál csúcsa, hogyha nem zúzom le az agyát annak, aki másmilyen.
a zs.-ker. hagyomány sokat rizsál a kötelező toleranciáról, szeretetről stb. ebbe jobb nem is belemélyedni, eléggé zavarbaejtő cucc. viszont a teremtéstörténetü(n)kben a konfliktusok, problémák és az egész t.-problematika alapja épp a tudás fájáról történő kajolás, az okosság és az analitikus gondolkozás csodája. ezzel még a jóisten se tudott mit kezdeni, és az okoskodó embereket jól elhajtotta a rőtvörös ide. ez mintegy utalás arra, hogy a tévedhetetlen agyalás igen elviselhetetlen az istenhez hasonlatos lények számára, és sok konfliktushoz vezetett az írott történelem során, biblián belül és kívül.
ergo, alkalmasint qrva irritáló a homo-ból a sapiens, mert senki se szereti az okostojásokat: ők sem nagyon bírják egymást, és még az isten sem tolerálja őket.


Egyetértek
hannoca - 2002 július. 4. 10:37:17

a dologgal, de azt hozzateve: bizony azert nagy kaland elismerni masok letjogosultsagat. Nemhogy, de egyaltalan a Masik létet és létét. Ld. egzisztencializmus, ott is föleg Simone de Bevauior (vajon igy irjak a nevet?).

Igy
détéel - 2002 július. 4. 18:01:01

Simone de Beauvoir
(Olcsó pontok :-)))