Rovatok
Ajándék
Buliztam
Érdekes
Ez az oldal, itt
Idézetek
Kieg. versekhez
Kultúrpajta
Külbelpol
Mélyértelmű
Mindennapi mindenfélék
Napló
novella
szerelmes sms-ek
Szerelmes-vágyakozós
Szüret
Veder
Vers
Belépés
Azonosító:
Jelszó:
Regisztráció
3 másik
Ömlengés [06-06-20]
Ősz - Későősz [06-02-03]
Fájdalmas végszó [05-10-05]
Keresés
Toppon
Porfogó [15-08-02]
Angolkóros [15-08-02]
Az Isten szeretője [15-08-02]
Szorgalmasak
Impresszum
Használat feltételeiunalmas mese Sünikéről
Mélyértelmű - ddani - 2002. március 31.

avagy allegorikus tüskék egy fiktív életrajzíró oldalaiból

egyszeri, komponált és szép, filmszerűségből kigyurmázott és egyszersmint összegző, harmonikus és világraszóló nagytotált álmodik Sünike. ez a technicolor gyurma az ő félreértése, amolyan kultúrhordalék. nemcsak hogy az erdőben tomboló gonosz ezredfordulói kultúrterror áldozata Sünike, ennél pindurit összetettebb az ő játéka: van benne tévékép, videojáték, győzés és tragikum, dráma és szappandráma és meló- meg melodráma, reklámtömkeleg, egész életnyi sztereotípiák jól-rosszul reprodukált galacsinjainak sajátos, aligha sajátnak mondható összegyúrása, csuda egy képződmény. ezt hordja a fejében, ezt osztja nap mint nap Sünike a Nagyerdő többi élőlényének, hol emailben, hol egyszerű fintorok és tüskés böködések álcájában. általában dolgozik a kis fejében valami idegenanyag, ami Sün-médiumban nyilvánul ki, új közönségre vadászva, siker esetén akár tömegekre is kihatva, fejekbe megint bevackolódva, reprodukálva, ésígytovább.
furcsa médium a Sün, mert (miközben programozott önfenntartó tevékenységeit végzi a durva anyagban) egyfajta meta-tudathasadásban álmodja mindezt a gyurmázás dolgot. azt álmodja össze, hogy ő van, hogy ő a Sünike, két és fél éves és bizonytalan a saját személyiségét illetően, hogy mit akar, mit tervez a jövőjébe és hogy az ősrobbanás levezethető-e a legújabb fénysebesség-kutatások tükrében. ez a személyiség-dolog erősen foglalkoztatta egy ideig. a többi erdőlakóval készített is Introvertált Sünikéről egy egész élethű gyurmabábut. még meg is tanult a gyurma mellett ego-legózni, és sokat építkezett mindenki nagy megelégedésére, hiszen a legó igen nagyra tartott dolog erdei körökben, egyfajta népművészet.
egyszer egy nyári vagy tavaszi este alkalmával Sünike sok tejet ivott és büfögetve rakosgatta a kattogó legót, amikor egy furcsa, kurta alakzat került elő egy kocka alól, vagy éppen valami bonyolult nonfiguratív mozgókaros konstrukcióban, ki emlékszik már arra. az aprócska talált tárgyra viszont ráismert azon a görbe estén, mégpedig az "ismerd meg önmagad" nevű ragadós, rég viszontlátott ismerőse volt ez. azóta nem akar sose legózni Sünike, annál erősebben gyúrja ami képlékeny csak akad, és főleg a színes, bejövős gyurmákat szereti. ilyenkor mindig Sünikéről álmodik.
Sünike nem érti mindig a dolgokat. lehet, hogy túl sokat gyurmázik, vagy esetleg nincs mit érteni, csak rá kell jönni a gyurmára. és lejönni róla gyorsan, mielőtt elkezdene várni valamit. ebbe már beleesett, persze, de közben sajnos bejátszik, hogy Sünike néhány év múlva elköltözik a Nagyerdőből, megszűnik Sünike-létéről álmodni. ezen rég gondolkozott el, utoljára arra jutott, hogy ami nem a Nagyerdő, azzal nem foglalkozunk, de mostanában nyomasztja ez a tudat, hogy bárhogy is múlik az idő, bizony ő költözni fog.
a nagytotált mondjuk megcsinálta, ezzel nincs hiba, mutogatja is belőle a részleteket büszkén, elhivatottan, egyszer talán az egészet megpróbálja filmre vinni vagy ilyesmi. néha pedig ébren van Sünike. ilyenkor csak annyit érez a gyurmából, hogy nyüszítene, ám épp egyedül van és valami erdei sztrádán gázolja traktornyomosra a gyorsforgalom. relative, persze.