Rovatok
Ajándék
Buliztam
Érdekes
Ez az oldal, itt
Idézetek
Kieg. versekhez
Kultúrpajta
Külbelpol
Mélyértelmű
Mindennapi mindenfélék
Napló
novella
szerelmes sms-ek
Szerelmes-vágyakozós
Szüret
Veder
Vers
Belépés
Azonosító:
Jelszó:
Regisztráció
3 másik
Titok (1993) [04-06-06]
poem from "Revolution of Tao" cycle [04-05-12]
Nagyvárosi könyvtárak [01-05-22]
Keresés
Toppon
Porfogó [15-08-02]
Angolkóros [15-08-02]
Az Isten szeretője [15-08-02]
Szorgalmasak
Impresszum
Használat feltételeiIsmeretlen drótszerző: "Szerinted megörgedtünk?"
Mélyértelmű - Mao - 2001. november 22.

Nem én írtam, gondolom sokan megkaptátok már ímélben, de azért kirakom, hátha valakinek új. Na erre lehetne reflektálni ezerrel!

SZERINTED MEGÖREGEDTÜNK?!


Az idei gólyák közül sokan 1983-ban születtek...

Ekkor Te már tudtál osztani, szorozni, sőt, egyenleteket megoldani...

Nekik nem mond semmit a "Reagan korszak" és nem is hallottak az ellene elkövetett merényletről.

Gyerekek voltak az Öbölháború idején.

Az 1987-es "fekete hétfő" olyan nekik, mint az 1929-es Válság.

A Pápa emlékezetük szerint, mindig is II János-Pál volt.

Soha sem énekelték, hogy "We are the world, we are the children..." és amikor García-Marquez megkapta az irodalmi Nobel díjat, meg olvasni sem tudtak.

Nyolc évesek voltak, amikor széthullott a Szovjetunió.

Nem emlékeznek a Hideg Háborúra, és csak egy Németországot ismernek, akkor is, ha az iskolában megpróbálják nekik elmagyarázni, hogy valaha kettő volt.

Túl fiatalok ahhoz, hogy emlékezzenek a Challanger katasztrófájára.

Számukra mindig létezett az AIDS.

Sohasem játszottak Atari videójátékkal vagy Spektrummal.

A CD egy éves koruk óta kapható... Nem volt soha hagyományos lemezjátszójuk, nem játszottak soha Pac-Mannal. A Star Wars-on nagyon látszik, hogy csak makett az egész, a speciális effektusok meg kétségbeejtőek. Sokan azt sem tudják, hogy milyenek voltak régen a TV készülékek, sőt, sokan közülük nem is láttak soha fekete-fehér TV-t. Nem tudják elképzelni, hogy milyen lehetett a világ távkapcsoló nélkül.

Három évvel azután születtek, hogy a Sony piacra dobta a WalkMant, nekik a
görkorcsolyának mindig egy sorban voltak a kerekei.

És akkor nem beszéltünk még arról, milyen természetesnek veszik a mobil telefont vagy a PC-t.

Lehet, hogy sohasem látták a "Futrinka utcát" vagy a "Magyar Népmeséket", nem olvasták nekik "Pöttyös Pannát". Számukra Michael Jackson mindig fehér volt, és nem értik, hogy hogy táncolhatott valaha John Travolta.

Nem ismerik "Hazárd megye Lordjait" vagy "Starsky és Hutch"-ot. Azt hiszik, hogy a "Charlie angyalai" és a "Mission Impossible" a tavalyi évad újdonságai.

Gondolj bele, hogy ezek az emberek már egyetemre járnak...Ők a mai fiatalság.


Íme néhány bizonyíték, ami alátámasztja, hogy öregszel:

1. Érted a fenti szöveget, és mosolyogsz rajta...

2. Férfi vagy, és már nincs lelkiismeret furdalásod, ha NEM-et mondasz egy nőnek...

3. Nő vagy, és végre tudsz IGEN-t is mondani egy férfinak.. és még lelkiismeret furdalásod sincs.

4. Sportolsz és ezt mindenkinek el is újságolod.

5. "Vitaminokat" tartasz az éjjeliszekrényedben.

6. A szüzesség már nem beszédtéma.

7. A gyerekek, akiknek nemrég még haver voltál, most azt mondjak rád: "Bácsi"... Még rosszabb, "csókolom"-mal köszönnek.

8. Jóval több mint egy délelőttre van szükséged ahhoz, hogy kiheverj egy éjszakába nyúló bulit.

9. Zuhanyozás után Te magad teríted ki a törölköződet.

10. Zavar, ha más nyitva hagyja a fogkrémes tubust.

11. A barátaid házasodnak, pedig nincsenek is rákényszerítve.

12. A 10 eves unokatesód cigit kér tőled.

13. A unokahúgod jobban ért a számítógépekhez, mint Te.

14. Elmész strandolni, és el tudsz tölteni egy napot úgy, hogy nem mész be a vízbe.

15. A koncerteket inkább a TV-ben nézed meg.

16. Mindig viszel ajándékot a szülinapokra... pont, mint amikor kicsi voltál.

17. Ha sportolsz, olyan ruhát veszel föl, ami "eltakar", és nem olyat, ami "megmutat".

18. Inkább átmész a barátodhoz, mintsem hogy órákon keresztül lógjatok a telefonon.

19. Pontosan tudod, hogy mit akarsz.

20. Miután elolvastad ezt a levelet, úgy döntesz, hogy elküldöd pár barátodnak, mert biztosan tetszeni fog nekik...

(Le lehet vonni az 50 pöttyöt, úgyis arcátlanul vezetek. szmájli)


Kedves Mao!
détéel - 2001 november. 23. 15:13:21

22 éves sem vagy. Mire jó ez az állandó "öregszünk mi már, ez már nem nekünk való, stb" szövegelés? Barátom, mi még fiatalok vagyunk, eszerint kellene élnünk is. Nem kell úgy várni azt a bizonyos öregséget. Valahol igaz erre az a mondás, hogy nincsen rosszabb a hatvanéves liberálisnál és a huszonötéves konzervatívnál. Ne abban akard meg találni a helyedet, hogy felnőtt vagy! Aszerint kell élni, ahány évesek vagyunk, visszás ha egy húszéves ember öregbíti önmagát. Nem kell felnőttesdit játszani, egyszer úgyis arra ébredünk, hogy felnőttünk, addig pedig használjunk ki minden olyan alkalmat, amit felnőttként már valószínűleg nem használhatunk ki. Ha pedig már tényleg felnőttünk, akkor meg már...akkor meg már úgyis baszhatjuk.

Nekem ez nem stimmel
Tamás - 2001 november. 24. 04:33:50

Szerintem mesterséges az a határ, amit a 79-80 és a 83-ban születettek között próbál megvonni. Ha elfogadom a fenti kis szösszenet érvelését, akkor én is megöregedtem, 20(!) évesen. Ugyan már! Barátaim, akik 84-ben, sőt 85-ben születtek, majdnem mind átélték ugyanezeket a dolgokat, és ne gondoljuk azt, hogy valakinek, aki 25 éves sokkal több emléke van 15 évvel korábbról, mint annak, aki csak 21. Annak idején, amikor 18 éves lettem, hirtelen rettentően felnőttnek éreztem magam egészen a 19. születésnapomig, azóta megint gyerek vagyok.

Valahogy
hannoca - 2001 november. 25. 08:39:34

én nem attól érzem felnőttnek (többnek?) magam, hogy láttam a Lolka és Bolkát. Sem öregnek.És kedves dtl, miért olyan rossz dolog a felnőttség? Én örülök neki, hogy nem vagyok olyan mint 16 évesen, és utálom azt a kérdést, hogyha előről kezdhetnéd... Egyrészt szerintem nem rossz dolog, hogy nincs tabula rasa. Különben mi a fasznak szenvedtem volna végig nem si tudom hogy mennyit az életemből, ha az mind eltűnne belőlem. Másrészt nem baj, ha az ember idővel rájön olyan alapvetően általam felnőttnek vélt dologokra, hogy jobb a békesség, meg nem muszáj hősnek lenni, ha nem lehet, meg ha van eszed a fejedben, akkor felelős vagy azért is hogy végiggondold a dolgokat, nem csak amit csinálsz, amit beszélsz azt is (ugyan hol a határ, de ez egy másik cikk). Meg szerintem az se baj, ha az ember kicsit realizálja úgy felnőttesen azt a fene nagy elvárást, hiszen egy életen át nonstop csalódni nem jól tűrhető dolog, tudod sem a szőke herceg, sem a hófehérke nem létezik (Meg az a leszbikus lány sem a sarkon, aki csak utánad vágyakozik :DDD Na, honnan idéztem?)

szerintem így nem
ddani - 2001 november. 26. 17:38:06

ezek nem is a megöregedésről szóló dolgok. sokkal inkább valami giccses nosztalgizálás. az pedig korfüggetlen. nekem nem jelent fennakadást a nálam +/- 2 év korkülönbséggel élőkkel kommunikálni, úgy látom, tök jól megértjük egymást. nem áll be kínos csend, ha nyolcvanas retró kerül szóba. különben is egy felszines szarság az egész.

Azért
cet - 2001 november. 26. 22:16:00

van benne valami. Csak annyiban, amennyiben ránk vonatkozik. Nyilván nem oldottunk meg 83-ban egyenleteket, de azért néhány dologra biztos ti is ráismertek. Ha olyanja van az embernek, tuti kis dolog nosztalgiázni egy csöppet, és azt azért be kell látnunk, hogy 17 évesen keményeben nyomtuk a bulit, mint mostanában, tehát bizonyos értelemben túl vagyunk a fénykorunkon. Ettől még nyilván szót tudunk érteni a 2-3 évvel fiatalabbakkal, sőt nem okoznak gondot a 10 évvel öregebbek sem egy bulin. De amikor néha olyan ötleteim támadnak, hogy járjunk talponállóról zugkocsmába, nem elég, hogy senki nem lelkesedik az ötletért, de még én sem gondolom teljesen komolyan. Meg ilyenek. És hannoca: nem valami egészséges megközelítés az, hogy a "végigszenvedett" évek jutalma az, hogy ennyivel megrövidült az életed. Hátrébb a depivel! (Erről jut eszembe: tudtok még világmegváltó beszélgetéseket nyomni a 15 évesek ártatlan naivitásával?) Egyszóval: ne szóljuk le az ismeretlen netszerzőt ilyen lazán, pláne ha 30 évesek vagyunk.

Hannócának!
détéel - 2001 november. 27. 21:22:11

Félreértés! Én nem mondtam, hogy rossz dolog a felnőttség. Nem mondhatok róla semmit, mert nem ismerem. De a felnőttködés azért idegesít. Felesleges, művi. Ennyi.

Vitahegyek!
Mao - 2001 november. 27. 22:16:48

Fú, sikerült kavicsot dobni az állóvízbe.

Kedves détéel! Ugyan mondd már meg légyszíves mikor mondatm én olyat, hogy ez így van. Egyáltalán nem érzem magam felnőttebnek a kelleténél, csak pontosan, ahogy a Hanna mondta, örülök, hogy túl vagyok tínédzser koromon, amikor az ember sok faszságot csinál, amit kicsit később szégyell.

Én nem állítottam, hogy aki 83-ban született, az mit sem tud a világról. Nem állítottam, hogy nem felnőtt. Nem állítottam, hogy létezik HATÁR. Viszont nem értek egyet azzal, hogy nem számít. Egyik zenekaromban a basszusgitáros egy 17 éves gyerek, hihetetlen jó, az agya is rendkívüli HOZZÁ, de vannak számomra olyan dolgaik (itt ugyanis az énekesen és rajtam kívül mindenki húsz alatti), amiket értek, és megértek, de már nem szeretek: pl.: nekem már az nem buli, hogy pénteken részegen egy helyen 60 másik részeg mélyen dekoltált nővel, és kissé érdes modorú részeg faszival üvöltsem Dj. Eredeti estjén Gloria Gaynor I'll survive-ját. Ez már nem kell. Nekik meg ez a buli. És tudom, anno nekem is hasonló volt (mondjuk G.G. fent nevezett száma már akkor sem). De ettől még nem nézem le őt, vagy valami, és nem akarok negyven lenni. (Másik témára visszatérve: de aki negyven az se akarjon huszon lenni!)

Hannocanak meg csak annyit, hogy azért az igenis számít, hogy valaki Lolka & Bolkán szocializálódott, vagy Pokémonon. Én nem szeretnék most gyerek lenni, és tudom, hogy 15-20 év múlva, amikor ők lesznek ennyi idősek, mi nem fogjuk igazán érteni őket, ők meg kiröhögnek minket Nirvanastul, Ponyvaregényestül, mindenestül.

Az még hagyján
hannoca - 2001 november. 29. 17:36:08

hogy kiröhögnek, de egy idő után a szőr fel fog állni a hátukon. Egyébként meg ha a Ponyvaregény olyan korszakösszefoglaló és alkotó, lesz még belőle volt egyszer egy vadnyugat. És mindegy, hogy van lolkabolka, vagy nincs, mert a szülő szocializál, nem a tv, ahol a tv, ott már rég el van baszva.

Kedves cet!
Én nem depizek, és nem ugy értettem a végigszenvedettet, DE az a különbség, hogy én szemben itt sokakkal, nem bírom a nosztalgiázást, és nem vágyom arra, hogy olyan legyek meg a világ mint 4 éve. Nem volt szar. Csak most se rosszabb. Nem fáj, hogy nem nyomok le egy óra alatt 3 deci rumot a sarki kocsmában. Az se, hogy már nem tetszik a francia realizmus. stb. És nem érdekel, hogy mit mond az apám reggel kávé közben. Stb stb. Amit írtam, szerintem épphogy pozitív. Nem minden depi, ami nem laza.
Ja és a legkevésbé hiányzik a világmegváltó beszélgetéseket nyomni a 15 évesek ártatlan naivitásával, én nem is emlékszem, hogy iylet csináltam volna. (Nem lett volna kivel?:) BTW. hülye akiben nem marad meg egy kis világ változtató igény. Ja, olvastam ehhez egy jót a wcben: Akkor cselekszünk a tradíciók szerint, amikor nincs időnk vagy pénzünk valamit jól csinálni. (Adler)

1/2re ért
Mao - 2001 november. 30. 00:11:19

Kedves Hannoca! Félre értetted! Nyilván a szülő szocializál. De nemcsak ő! Nem egy izolált szigeten élünk szüleinkkel testvérünkkel, járunk óvodába, iskolába mindenhova, ahol további hatások is érnek bennünket, ahol is a TV elég jelentős szerepet játszik, ha tetszik ha nem. Minekünk ez volt a Mirr-murr a kandúr, a Linda, meg Stefan Derrick, a maiaknak meg mindannyian tudjuk. Ez alól semmilyen szülő nem vonhatja ki a gyerekét, értsd: megtiltja, hogy nézze az ún. gyerekműsorokat (a Herkuletől speciel el lehet tiltani egy 7 éves gyereket, de a Pokémontól nem), akkor ezzel kortárs közösségéből rekeszti a gyereket, ami sokkal, de sokkal rosszabb a gyereknek. Ha úgy gyerekeskedik, hogy mindennap rettegve megy az iskolába, hogy mikor cikizik le vmiért, mert a szülő "tudatosan" neveli a gyerekét túlzottan saját képére. Nem tudom jól leírni, pont erről szól a kHornby-könyv amit említettem: van egy srác, anyja hippi volt, ezért a gyereknek vegetáriánusnak kell lennie, Joni Mitchellt kell szeretnie, nem hallgathat hiphopot mondjuk, szánalmas cuccokban járatja, ő nyírja 12 évesen is a haját stb.
Ezt persze vitathatod, de akkor olyan világnézeti különbség van kettőnk között, hogy előbb találkoznak a párhuzamosok, mint hogy 1etértsünk. Viszont 1/2re már ment. ;-)

Még jó
hannoca - 2001 november. 30. 07:01:46

hogy vitatom. Nem ám úgy van, hogy a többi dolog nincs meg el kell tiltani. Ha a gyerekecske növelkedik bizonyos környezetben, bizonyos szülői-testvéri biztonságban, akkor nem fogja akarni nézni a pokémont, érted, eszébe sem jut, hogy bekapcsolja és nézze, és a csoportban meg szintén a hasonló nevelésű gyerekekhez fog csapódni, mert azok lesznek ismerősek, szimpatikusak, stb., ezért abszolút nem fogja nyomasztani a dolog. Így alakulnak ki a fogyasztott kultúra alapján csoportok. Ld. kis asztaltársaságunkat. És ha meg meg kell tiltani, az már rég rossz. Nem kell. Minden gyerek jobban szeret a jófej mamájával beszélgetni, vagy a barátnőivel bulizni, mint a seggfej pokémont kussolva bambulni. ha meg erre nincs lehetőség, akkor van az elgondolkodás, hogy valami gáz van. Az én anyám se tiltotta meg a Barbiet, volt is, csak amikor rájöttünk a nővéremmel, hogy nem tud sem spárágázni, sem rendesen mozogni, viszont babázni sem lehet vele, akkor kidobtuk. Szerintem egyáltalán nem baj, ha a pár éves gyerek még nem néz tvt, mert nincs, vagy nem férhet a közelébe, mivel nagyon kép-hangigényes, és ezt az érzékét butíthatj el a tv, ami színesebb és hangosabb mint a mama, és akkor lehet bekapcsolni, amikor csak akarom.
PL. a hugom a szerintem tökéletes testvér, gyerek, embernek se rossz, és nem csak azért mert nem néz pokémont, és ezt vsz. nem csak a génjeinek köszönheti, ha nem a szülőknek is, pedig azokban nincs sok köszönet. Rajtunk gyakorolták. :))