Rovatok
Ajándék
Buliztam
Érdekes
Ez az oldal, itt
Idézetek
Kieg. versekhez
Kultúrpajta
Külbelpol
Mélyértelmű
Mindennapi mindenfélék
Napló
novella
szerelmes sms-ek
Szerelmes-vágyakozós
Szüret
Veder
Vers
Belépés
Azonosító:
Jelszó:
Regisztráció
3 másik
Szakitás után [13-06-13]
Nyári napsütés [10-05-03]
Tévedés [06-03-15]
Keresés
Toppon
Porfogó [15-08-02]
Angolkóros [15-08-02]
Az Isten szeretője [15-08-02]
Szorgalmasak
Impresszum
Használat feltételeiEzt érezni kell
Mélyértelmű - Video - 2001. április 25.

Logika: a gondolkodás tudománya

Megvádoltak: mindenre a logikát alkalmazom, s nem adok teret az érzelmeimnek. Hogy a száraz tényekkel elnyomva ôket, lelketlenül élném gépies-logikus napjaim? Ezt senki sem mondta - de urambocsá` ismét csak az ésszerűséget követve erre jutottam állításukból. Ez már csak én vagyok - nedves könnyek helyett ismét a rációt használom, s utánajárok, mi okozhatta eme groteszk félreértést.

Logika: a gondolkodás tudománya. A görög logosz szóból ered, melynek jelentése gondolat, beszéd, szó. Minden gondolatmenet elkészülte s kifejtése mögött különbözô érzelmi késztetések állnak - a logika nem elnyomja, kiszolgálja ôket. A fogalomzavar abból eredhet, hogy az egyetemes érvelés érdekében a formális logikát - a gondolkodási folyamat műveleteit - kölcsönösen elfogadott alapigazságokra értelmezzük, kizárva belôle a személyes, megfoghatatlan dolgokat.

Mert a bizonyítások lecsonkíthatóak érzelmi szintre is. Levezethetô, hogy a szerelem két ember egymás iránti rajongása. Hogy a sokat emlegetett "szerelem elsô látásra" valójában abból adódik, hogy az egyik fél nem a másik személye, hanem maga a szerelem iránt rajong: ezt vetíti az adott illetôbe, akin eme rajongását kiélheti. Az elmélet tökéletesen leírja a szoláriumbarna műcicák fiúzási szokásait: hogy miért váltanak gyakran partnert, miért a sok hűhó a külsô körül, és hasonlók.

Ez elmondható így is: elôfordul olykor, hogy szerelmes vagyok valakibe, s ez számomra furcsa, hiszen nem is ismerem ôt igazán. Egy másik érzés is lappang a háttérben: hogy nem szeretem, hisz most láttam elôször, s tényleg nem tudom mit szerethetnék benne. úgy érzem, ha csak ösztönbôl szeretem, annak semmi értelme; nem lenne ôszinte dolog a másikkal szemben. Sokat tűnôdtem rajta, nem akartam megsérteni senkit se, s bár szívem hevesen ver mikor meg-meg látom tündöklô alakját, azt hiszem jobban teszem ha lelkét ismerem meg teste esetleges tanulmányozása elött. úgy érzem, a világ szebb lenne ha mindenki így gondolkodna.

Megvádoltak: elnyomom érzéseim a logika kedvéért. Mintha a gondolatmenetek nem az érzéseim tükröznék a külvilág felé, mintha jobb lenne félve s kissé tudattalanul nézni a körülöttem folyó dolgokat, mintsemhogy értelmezni ôket magam s mások számára, megismervén, mit, s miért érzek.

De mit ér ez eszmefuttatás? Okszerű determinált gépezet! Lehet, hogy igazuk van, én nem tudhatom. Logika? Érvek? Ezt érezni kell.