Rovatok
Ajándék
Buliztam
Érdekes
Ez az oldal, itt
Idézetek
Kieg. versekhez
Kultúrpajta
Külbelpol
Mélyértelmű
Mindennapi mindenfélék
Napló
novella
szerelmes sms-ek
Szerelmes-vágyakozós
Szüret
Veder
Vers
Belépés
Azonosító:
Jelszó:
Regisztráció
3 másik
kontinuitás [03-03-19]
szomorú vasárnap [02-05-05]
Szerkesztői, olvasói és kritizálti lebaszás Maonak [01-11-28]
Keresés
Toppon
Porfogó [15-08-02]
Angolkóros [15-08-02]
Az Isten szeretője [15-08-02]
Szorgalmasak
Impresszum
Használat feltételeiJövőkép
Kultúrpajta - Frank Einstein - 2006. július 17.

Milyen érzés denevérnek lenni?


Szerkesztője John Brockman, Vincze Kiadó, 2004
Köztudomású, hogy Einstein szerette volna összeegyeztetnie gravitációelméletét/ az általános relativitáselméletet/ a szubatomi részecskék mikrovilágát irányító kvantummechanika alapelveivel.
A kötet szerzői közt akadnak olyanok, akik azt mondják, jobban tette volna, ha Einstein horgászni jár, és vannak, akik nem.
Huszonöt cikket olvashatunk , különböző szerzőktől, a Világegyetem természetének jövőjéről, az univerzumunkat ért kozmológiai kihívásokról, az elkövetkező 50 év matematikájáról, a bonyolultság tudományáról, a káosz és a komplexitás elméletének jövőjéről.
Antropológusok, elméleti fizikusok, kozmobiológusok, pszichiáterek, matematikusok a szerzők, szakmájuknak kiváló képviselői.
A kötetben közreadott tanulmányok nem a régi stílusú értelmiség marginális vitáit elevenítik fel. Az olvasó a tudósok válla felett belekukucskálhat a kutatások menetébe. A szerzők közt ismerősen csengő név is van: Csíkszentmihályi Péter, ő a boldogság jövőjét választotta kutatása tárgyául. Érdekesnek találtam a Szomorúak leszünk-e 10 év múlva ? c. cikket, de a hordozható pszichiáterről szóló anyag is megkapott.
Kár, hogy a kedvenc írásom , „Wat is it like to be bat?”, Thomas Nagel filozófus kérdése, a „Milyen érzés denevérnek lenni?” úgy el van dugva/ Im. 62.old/, de erre úgyis csak János tudná a választ.

előző 1 2