Rovatok
Ajándék
Buliztam
Érdekes
Ez az oldal, itt
Idézetek
Kieg. versekhez
Kultúrpajta
Külbelpol
Mélyértelmű
Mindennapi mindenfélék
Napló
novella
szerelmes sms-ek
Szerelmes-vágyakozós
Szüret
Veder
Vers
Belépés
Azonosító:
Jelszó:
Regisztráció
3 másik
Szeretlek [06-04-14]
Negyedmilliárd lépés... [06-01-24]
angolul, n0title [03-01-28]
Keresés
Toppon
Porfogó [15-08-02]
Angolkóros [15-08-02]
Az Isten szeretője [15-08-02]
Szorgalmasak
Impresszum
Használat feltételeiEgynek jó?
Kultúrpajta - Mao - 2004. január 10.

Jazz+Az - Koncert+Story
DVD (BMC / BMG, 2003)
(A Jazz+Az 2000-es Kisstadionbeli búcsúkoncertje)


Amikor az ember először veszi a kezébe az inkriminált digitális terméket, valami hatalmas dolgot vár tőle. Geszti Péter mindenkori munkásságával – különösen a Jazz+Azzal kapcsolatos végtelen profizmusával – igen magasra tette a lécet. Annál jobban fáj, hogy ezt most a GP vezette csapat igencsak leveri, sőt még át is bújik alatta, hogy még véletlenül se karcolja meg egy kiálló szálka.

Egy koncert DVD igen összetett dolog, elég sok tényezőből áll. Először is nézzük, mint DVD-t magát. Mielőtt behelyezzük a készülékbe, jól átolvassuk az amúgy szép kiállítású, ám kissé aluldizájnolt borítót (ismét érthetetlen a Geszti csapattól), ami azt az élből elkeserítő információt tartalmazza, hogy a kép 4:3 arányú (tehát PanScan), ami nem éppen házimozi-barát lépés. Ezután behelyezzük a lemezt, és itt ismét elkezdünk bizakodni, nagyon szép, harmonikus, esztétikus mozgó menürendszer fogad minket, jól megválasztott háttérzenével (az Egynek jó című szám trombitás intrója). (Bár igaz, hogy az induláskor átugorhatatlanul bejátszott animált BMG logo nem túl jó minőségű.) Első igazi csalódás: nincs semmiféle felirat (már hallom is a hangokat, hogy de minek az), pedig jó lenne egy olyan, ami feltünteti a számok címét, illetve egy másik, ami emellett esetleg a szöveget is mutatja, hiszen a dalszövegek nem mindig érthetőek a blikkfangos szövegírás miatt.

Ezután elindítjuk a koncertet, majd teljességgel ledöbben az ember a bántóan videós (tehát nem film), életlen, szemcsés és diszharmonikus képtől, ami számomra egyszerűen felfoghatatlan egy 2003-as kiadású DVD-n! Ez egyszerűen kritikán aluli, és ami a leghihetetlenebb az egészben, hogy ezt játszották moziban! (Igaz, hogy csak egyben, de akkor is.) Ezenkívül az ember nem érti, hogy miért nem „élesítették be” a DVD egyik kifejezetten koncertekhez való funkcióját, a kameraszög váltást, pedig jó sok kamerával dolgozott a Fazekas Zsolt vezette Fidofilm stábja. Persze az is igaz, hogy innentől kezdve kevésbé élvezhetnénk Seregi László rendezését. Emiatt azonban nem biztos, hogy le kellett volna hagyni ezt a fícsört, engem kicsit fárasztott a sok, hirtelen minden irányban megforduló dzsimidzsin, sőt még bele is szédültem kissé. (Ámbár feltehetőleg a valódi ok a magyar „parasztnak ez is jó lesz” hozzáállásban keresendő, vagy a tőkeszegénységben, ami akár így, akár úgy elszomorító.) Innentől kezdve az ember eléggé elkeseredik, sovány vigasz, az ügyesen szétkevert 5.1-es hang. Ami mellesleg a hang egyetlen előnye, de ezt majd a koncert értékelésénél fejtené ki a rec. bővebben.

Aztán jönnek a botrányos extrák. Az egyetlen igazán idekapcsolódó extra, a búcsúkoncert napján készített interjú, amin látszik, hogy egyszerűen csak kivették a filmből a „nemkoncert” jeleneteket, és „tekercs-sorrendben” összerakták, mert egyrészt rövid, másrészt a végén vannak a beállásról készített snittek, azok viszont elég hosszan. Ezenkívül rajta van pár Jazz+Az videoklip, ami rendjén is van, hiszen szinte kötelező gyakorlat egy ilyen típusú kiadvány esetében. Aztán jönnek a Kalózok című filmhez kapcsolódó werkfilmek, amik igaz, hogy a Jazz+Azról szólnak (amiért anno botrány is volt a film rendezője és a zenekar fejei között), ami nem értem mit keres itt. Ennek a Kalózok DVD-n lenne a helye, de lásd fentebbi zárójelem. Majd egy elég rossz mixklip, és egy Helló Édes werklip, ami klipnek ugyan rossz, de nem werk. Szóval siralom völgye.1 2 következő


Kapcsolódó oldalak:
Az egykori zenekar utoljára 2000-ben frissült weboldala - www.jazzmegaz.hu