Rovatok
Ajándék
Buliztam
Érdekes
Ez az oldal, itt
Idézetek
Kieg. versekhez
Kultúrpajta
Külbelpol
Mélyértelmű
Mindennapi mindenfélék
Napló
novella
szerelmes sms-ek
Szerelmes-vágyakozós
Szüret
Veder
Vers
Belépés
Azonosító:
Jelszó:
Regisztráció
3 másik
A... [06-03-18]
Magányban [06-03-05]
Szenvedés [05-08-12]
Keresés
Toppon
Porfogó [15-08-02]
Angolkóros [15-08-02]
Az Isten szeretője [15-08-02]
Szorgalmasak
Impresszum
Használat feltételeiEmberi Hang 4. - Miczura Mónika
Kultúrpajta - hannoca - 2003. október 20.

"Nagyon örülök, hogy újra színpadon lehetek. Három év kihagyás után. És a saját dalamait énekelhetem. Nagyon szeretem ezeket a dalokat, az életem dalai."

Mitsou
Mitsou
Mi is nagyon örültünk, mert bár Miczura Mónika rengeteget változott, de a hangja a régi, minden erőteljességével és lágyságával.
Az Introt nélküle játszotta el az együttes, melynek tagjai:

Monori András – gadulka, kaval, soprano, ektar, zurna
Szalai Péter – tabla, ghatam, doromb, dholak, konnakol
Dés András – kanna, bodhran, riq, ride, darbouka, percussion
Lukács Miklós – cimbalom (a koncerten azt hiszem Balogh Kálmán cimbalomozott, de nem biztos)
Papesch Péter – fretless bass

A háttérben hatalmas körön fantasztikus animációk festik alá a transzcendentális hatásokkal telített zenét. Majd minden elsötétül, és a világító kör előtt megjelenik az énekesnő. Még mindig nagyon pici és vékony, de eltűnt a Phari Mamo borítójáról ismert sima arc, simán hátrafésült haj. A haja vékony rasztatincsekben, önmagával hátrafogva, az arcán kemények és kontúrosak a vonások, meztelen karja és válla pedig csupa szálkás izom. Az arc ráncaira és csontjaira pedig szinte ráfeszül a barna bőr. Mint egy női Bob Marley, persze a zene egészen más. A lábán pedig egy akkor bakancs, hogy az egy egész kiképzőosztagnak becsületére válna. Lehet, hogy abban van elrejtve a szokásos tíz centis magasítás?
Nem is tudom, hol folytassam. A zene teljesen újraértelmezi a cigány tradicionálist. Apró csilingelések, rázogatós és ütős, fújós hangszerek sokasága (mint fent látható) váltakozik a transzcendentális gépi alapon. A két ütős a koncert felénél húsz perces felelgetős szólót vágott ki. A cimbalomról meg nem mondaná az ember, hogy abban a rémes mulatós zenében is ugyanez a hangszer játszik. És hát az ének, meg az énekesnő, ez a hang még mindig gyomrot hasogató és mélyre hatoló, mindenféle alap nélkül is tele van földöntúlisággal. A fények visszafogottak, az énekesnő kontúros vonásait még erősebben kiemeli, hogy szinte sosem áll szembe a fénnyel, csak felülről és oldalról van megvilágítva, fehér, lilás vagy vörös fénnyel, de a színek csak számról számra változnak. Az együttes gyakorlatilag mozdulatlan, az énekesnő sem táncol vagy netán ugrál, az arca épp elég mozgékony, éppen csak kilép a fényből, ha más zenész kerül a középpontba.
Igen, és ha valaki látta Kapolcson vagy a Szigeten az Ando dromot, ugye a mostani énekesnőnek is szép hangja van, és milyen erőteljes és hatásos hangja volt a francia vendégeknek. De egyszerűen összehasonlíthatatlan Miczura Mónikával. Az Ederlezit egyedül ő tudja úgy énekelni, hogy egyszerre tiszta és rekedtes, erőteljes, de semmi élesség nincs benne, hanem igazi bánat és panaszolkodás ünnepélyességgel egybekötve. No és a kíséret is újra lett értelmezve. Ez sajnos nincs rajta az új albumon.
Az animációk: fraktálszerű képek vegyítve népi motívumokkal, fogaskerekekkel, máskor roma festők képei, köztük naivok is. Apró kis spremákra hasonlító színes izék ritmusra úszkálnak a gömbön, vagy éppen egy stilizált női arc bontakozik ki, esetleg színes vonalak rakódnak egymásra. A hangok is "meg vannak effektezve", hol hátulról szól az egyik dob, máskor a fúvós.
Az albumon van a régi Ando Dromos gyűjtésből is, a Bajba Bajba és az Aj Devla, de másképp hangszerelve. Ennek a zenének mások a mélységei és a finomságai, tépettebb és érettebb.

"Ezek a dalok különböző cigány tradíciókból – a lovári, collár, gulvári, romungro ... –, zenei hagyományokból származnak. Édesanyám dalai, a család dalai, a közös ünnepek, a temetések dalai. Gyűjtések idős cigány emberektől, akik olyan tehetséggel énekeltek ahogyan én talán sohasem fogok. Eléneklem a dalokat, melyek körülölelik az életem."Kapcsolódó oldalak:
Az első - pozsi.hu/hanna/Mitsou - intro.mp3
és az utolsó szám - pozsi.hu/hanna/Me na szom.mp3