Rovatok
Ajándék
Buliztam
Érdekes
Ez az oldal, itt
Idézetek
Kieg. versekhez
Kultúrpajta
Külbelpol
Mélyértelmű
Mindennapi mindenfélék
Napló
novella
szerelmes sms-ek
Szerelmes-vágyakozós
Szüret
Veder
Vers
Belépés
Azonosító:
Jelszó:
Regisztráció
3 másik
Miért?? [06-06-11]
…azt álmodom… [06-03-05]
BUÉK! [06-03-02]
Keresés
Toppon
Porfogó [15-08-02]
Angolkóros [15-08-02]
Az Isten szeretője [15-08-02]
Szorgalmasak
Impresszum
Használat feltételeiSzabó István: Bizalom
Kultúrpajta - hannoca - 2003. szeptember 15.

„… van valami, egyetlen dolog, amire más művészet nem képes, egyedül a film: az élő emberi arcon megmutatni, amint megszületik, majd változik az érzelem; amint a születő öröm átvált bizonytalanságba, majd felsejlik a félelem, de amögött mégis földereng a remény…”

Szabó István Bizalom című filmjével az elmúlt több, mint húsz évben nem sokat foglalkozott a filmes kritika. Többnyire elsikkad az első filmek szerzői stílusának boncolgatása és a Mephisto-korszak elemzése-dicsérete között. Noha többnyire dicsérik, részletesebben csak kevesen írnak róla. A szakirodalom legfontosabb megállapítása tömören: a Bizalom Szabó István korábbi filmjeinél, mint pl. az Apa, objektívebb, külső szemszögből elbeszélt történet. Hagyományos lineáris időszerkezetet épít fel, és a jellemekre, karakterekre helyezi a hangsúlyt, amiben nagy szerepet kap maga az emberi arc, mimika és gesztus.
Dolgozatomban inkább irányadóként, és nem közvetlenül használtam fel a rendelkezésre álló kritikákat, mivel alapvetően más módon közelítettem meg a filmet, elsősorban megfigyelőként és nem ítélkezőként. Elemzésem legfontosabb szempontját az a kérdés adja, hogy miként hat a film úgy a nézőre, hogy a konvencionálisan rossznak értelmezett helyzetet, a háborús elszakadást, bizonytalanságot, bizalmatlanságot végül pozitívabbnak fogja fel, mint a konvencionálisan idillikus, vágyott béke-beli családot. Hogyan érkezik meg a film oda, hogy Bíró Jánosné a film végéhez közeledve a bujkálást nyaraláshoz hasonlítja. Mi teszi ezt hitelessé, mi teszi jóvá a rossz helyzetet? A film hatásmechanizmusát vizsgálom tehát a néző szemszögéből. A középpontban a rendezői hatásszándék és a nézői értelemtulajdonítás áll. Ebben a megvilágításban vizsgálom részletesen a film képi világát: a kamera beállítását, a fényviszonyokat, a színeket, a sok közeli szerepét. Ezeket a formai elemeket azonban nem önmagukban és önmagukért veszem szemügyre, hanem a film lehetséges mondanivalójának összefüggésében.
Elemzésemet „lineárisan” építettem fel, a film dramaturgiáját követve göngyölítem fel az értelmezés fonalát is. A történetet szerkezeti egységekre bontottam, ezeket az egységeket tükrözik a dolgozat fejezetei is. Néhány fontos tematikus elemet kiemelek ebből az egyenletes ívből, mint például a történelmi háttér szerepét, a határhelyzetet, a sorbanállás jelentését, más elemeket pedig minden szituációban vizsgálok, ezzel hangsúlyozva fontosságukat, mint pl. a kint és a bent ellentétét vagy a színek jelentését.Kapcsolódó oldalak:
Bizalom - pozsi.hu/hanna/bizalom.doc

És igen
hannoca - 2003 december. 4. 22:42:24

Megkaptam érte a Metropolis pályázaton a második díjat!!! Végre én is csináltam valami nyilvánosat, most már nem kell megsárgulnom az irigységtől a sok (újság)író barátaim miatt.