Rovatok
Ajándék
Buliztam
Érdekes
Ez az oldal, itt
Idézetek
Kieg. versekhez
Kultúrpajta
Külbelpol
Mélyértelmű
Mindennapi mindenfélék
Napló
novella
szerelmes sms-ek
Szerelmes-vágyakozós
Szüret
Veder
Vers
Belépés
Azonosító:
Jelszó:
Regisztráció
3 másik
Minek a.. [06-04-21]
Eredeti verzió [03-12-03]
Nem tudhatod kivel beszélsz... [01-04-27]
Keresés
Toppon
Porfogó [15-08-02]
Angolkóros [15-08-02]
Az Isten szeretője [15-08-02]
Szorgalmasak
Impresszum
Használat feltételeiRelikvia
Kultúrpajta - Mao - 2002. január 8.

Kezembe akadt egy régi (1969) könyv, elkezdtem olvasni.

Ez a régi könyv egy régi Népszabóságos újságíró, Patkó Imre kismonográfiája (egészen kis monográfia, fűzve) Kim Philbyről. (Címe: Kim Philby csnedes háborúja /Kossuth Könyvkiadó és Zrínyi Katonai Könyvkiadó 1969/)

Ha valaki nem tudná Harold Adrian Russel "Kim" Philby szovjet kém volt, aki - a könyv szerint - azt választotta fedőfoglalkozásul magának, hogy angol kém (amikor bejött a hidegről, ő volt a szovjet ügyekért felelős hírszerző osztály gazdag családból származó, úri neveltetésű, jómódú, nagytehetségű főnöke, az MI6 leendő vezetője). Magyarul diverzáns, kettős ügynök volt. Ez így nem olyan szép megfogalmazás, csak korrekt. Igazából nem arról akarok most beszélni, hogy ennek a kedves embernek, és három egykori Cambridge-i diáktársának köszönhetően nem omlott össze még megszületésünk előtt a kommunizmus (Magyarországot érintve, sokat "köszönhettünk" neki 1956 őszén), hanem a könyv stílusáról, avagy arról, hogyan írt Patkló Imre egy ilyen témáról 1968-ban.

Nos, a kérdés kissé összetett. Ugye van egy téma, ami izgalmas, érdekfeszítő, ám politikailag kényes. Ám P.I. mindent megtett, hogy amennyire lehet objektív legyen, csakhát ez nem sikerült. Pedig 68-at írtunk, nem 58-at! (Ezért hál' istennek nincsen rothadóimprlizmus, béketábor, csodálatoslefőzhetetlen testvériszovjetúnijó stb.) Azért ez a Philby ebben a könyvben hős, a csúnya amerikaik és az angolok folyton intrikálnak a világbéke ellen stb. stb. Viszont szerényen hallgat arról, hogy a derék szovjetszkij elvátarsak mit műveltek, egyszerűen nem ír róla mintha nem lenne.

Hiába: retro a divat, ezt kezdem érezni mostanában is!


Szocialista irodalomtudomány
hannoca - 2002 január. 20. 10:05:54

Hát az se semmi. Egy gyöngyszemet ide is. A francia irodalom története a huszadik században, tehát egy egyszerű irodalomtörténeti kézikönyv. Köpeczi Béla szerkesztette 1974-ben, aki kétségtelenül a szocialista irodalomtudomány élharcosa (csak hogy én is megvillogtassam a marxista terminológiámat), a cikket azonban Bikácsy Gergely írta, André Bretonról. Az idézett rész egy olyan versről szól, amit már a pártból való kilépése után írt. "a vers maradandó antológiadarab, sodrása van, de ... nem több, mint irodalom" No comment.