Rovatok
Ajándék
Buliztam
Érdekes
Ez az oldal, itt
Idézetek
Kieg. versekhez
Kultúrpajta
Külbelpol
Mélyértelmű
Mindennapi mindenfélék
Napló
novella
szerelmes sms-ek
Szerelmes-vágyakozós
Szüret
Veder
Vers
Belépés
Azonosító:
Jelszó:
Regisztráció
3 másik
Az éjjel... [06-07-07]
Nyár játéka [05-06-18]
sorokba szedve [04-08-16]
Keresés
Toppon
Porfogó [15-08-02]
Angolkóros [15-08-02]
Az Isten szeretője [15-08-02]
Szorgalmasak
Impresszum
Használat feltételeiBob Dylan jó
Kultúrpajta - Tamás - 2001. július 21.

Ezt nyilván mások már tudják, de nekem új.

Bob Dylanről annyit tudtam, hogy ez művésznév, és Nick Cave játszotta két számát (Wanted Man, Death Is Not The End). De valamiért, már nem is emlékszem, mi vitt rá, elkezdtem érdeklődni. Beszereztem némi hallgatnivalót, úgy gondolom ez a legdiplomatikusabb meghatározás, hiszen a CD vásárlástól az MP3 letöltögetésig elég sok minden belefér, de az is lehet, hogy kottából énekelgettem magamnak. Na jó ez nem.
Mostanában nem izgulok olyan fejfájdítós zenékre, mint korábban, jólesik egy kis gitáros, country-s, időnként mélyenszántó, néha kicsit depis, sokszor meg egyszerűen kellemes dalokat hallgatni.
Nem tudom ki ez, honnan jött, most hol tart, de valamikor biztos jól csinálta, nagyon.


Bob Dylan
hannoca - 2001 július. 22. 04:28:04

Olyan lemezei biztosan vannak, hogy egy MTV unplugged, de az még nem olyan ős régi, nagyon ronda pöttyös inget viselt a koncerten, és nem, lehetett tudni, hogy be van-e rúgva, vagy ez már az alapállapot ilyenn idősen ennyi alkohol után.
Aztán van persze egy nagy csomó greatest hits, a legjobb az CBS kiadvány, by NDK, dupla album, és ahhoz képest, hogy az milyen régen volt, 29DMba került. A következő előttem a New Morning, majd egy újabb NDK, címét nem találom, talán az, hogy Vol. 1.?, nagyon szép képek vannak rajta. Van itt olyan, hogy Shot of Love, borítója olyan, mint valami 80as diszkónak. Még van itt, hogy Under the red sky, ez újabbnak tűnik, és John Wesley Harding. Mind a kettőn szép képek vannak. Az utolsó megit vakami CBS válogatás, és várakozásom ellenére angolul van rajta az ismertetés, nem németül, de azért megpróbálok megbírkózni vele. Türelem! Folyt. köv.

Bob Dylen: rövid, béna antológia
Wavezone - 2001 július. 23. 21:56:53

Az amerikai zsidó farmer család fiúgyermeke ifjú korában gitárt ragad és elindul világhódító útjára. Leginkább az dickensi nyomortól fekete gyártelepeket és bányavárosokat kedveli. Esténként egy gitárral és egy szájharmonikával rögtönzött koncerttel szórakoztatja a kommunizmustól eltiltott imperialista munkásokat. Lassan hírnévre tesz szert, nem hivatalos slágerlistákon előkellő helyre kerülnek a "Blowing in the wind”, a "Knocking on heavens door” és a "Mr. trambourine man” című számai. A Zinnermann (John Lennon - God: "I don’t believe in Zinnermann.” sor róla szól) család sarja a Bob Dylen művésznéven válik ismertté. A név eredetét szándékosan ködösíti, újabb és újabb magyarázatokat talál ki hozzá. A legtöbben Dylen amerikai költő hatását vélik felfedezni. Egyedein energikus hangjának köszönhetően hamarosan elég pénze lesz ahhoz, hogy egyfolytában részeg lehessen. A fönt látható csinos pofikának nem használ a rendszeres (koncert alatt kötelező) heroinozás sem. A legutóbb a Golden Globe díjátadáson tűnt fel a fazon, ahol filmzene kategóriában szobrocskát kapott. A bejelentés után, kölcsönzött öltönyéből egy flaskát vett elő, jól meghúzta, aztán felszédelgett a színpadra. Az ámuldozva várakozó Hollywoodnak csak ennyit üzent: „Kösz”, majd visszakúszott az asztalához folytatni a tintázást. Közben végig a „hagyjatok békén” arckifejezés.

Dylan bácsi még egy kcsit.
Mao - 2001 szeptember. 11. 22:10:52

Plusz egy adat: művésznevét Dylan Thomas költőtől veszi (a Bob meg saját, csak bece). Amúgy furcsa, hogy te akiről köztudott, hogy bejövős a protest song és annak fajzékai, pont őróla még csak nem is. Hiszen ő volt a példa, az idősb Leonard C. költőnek, hogy gitárt ragadjon (jó ahhoz kellett Joan Baez is, ami első számaiban inkább hat, de mondjuk, hogy a nő is meg BD).
Ő volt az egész beat mozgalom Alfája Omegája stb. Most jut eszembe előbányászom a Rock Lexikont és kiírom ami idevonatkozik (Zeneműkiadó, bővített kiadás, 1982; szerk.: Tardos Péter r.i.p.) (a könyv határtalanul büdös nyomda szagú, így 20 év után is) (zárójelben az én zer tréfás megjegyzéseim):
"Bob Dylan
Az angolszász rock-lexikonok a legnagyobb teret szentelik a szerző-előadónak (...) Dylan jelentősége tagadhatlanul túlnő átlagos kortársaién (...) folk- sőt protest-énekes, költő, mágus, néptribun (... itt ugorgyunk, mert hülyeségek jönnek fél oldalon keresztül)
Robert Allen Zimmerman néven született 1941. május 24-én a minnesotai Duluth városkában. Művésznevét a Minnesotai Egyetemen folytatott tanulmányai előtt vette fel, Dylan Thomas költőtől kölcsönözte. Sok mítosz, pletyka vette körül személyét, talán ő maga is besegített ebbe, de egyetlen tény világos életében: nem kétséges, hogy arra született, amit egész életében csinált. Különféle folk-klubokban énekelt, és 61-ben New Yorkban kórházi ágyánál meglátogatta Woody Guthrie-t, a folk-muzsika nagyszerű alakját. 62-ben jelent meg első, a nevét viselő albuma, amelyen főleg blues dalokat énekelt (ezt inkább détéel vásárolja). A következő album: The Freewheelin' Bob Dylan már az igazi hangját mutatja. A Hard Rain's A-Gonna Fall, Blowin' in the Wind, Masters of War - a műfaj minmáig klasszikus darabjai. A következő LP: The Times They Are A-Changin', szintén klasszikus mű; egyebek közt az amerikai négerek helyzetével is foglalkozik. Another Side of Bob Dylan című nagylemezén találkozhatunk a TAmborine Mannel és a Subterranean Homesick Blueszal. A Highway 61 Revisited című albumról ismét egy klasszikus dallam kap világhírt: Like a Rolling Stone. (Ha valaki nem tunná ez egy Muddy Waters szám, amiről a Rolling Stones kapta a nevét). 66-ban készült el a Blonde On Blonde című album, s mérföldköve lesz a kortárs rockirodalomnak. Elkészül a Basement Tapes, amelyről pályatársai is műsprra tűzik az egyes szerzeményeket. Brian Auger és Julie Driscoll (na ezek meg kik?) a THis Wheel's On Fire-t, Manfred Mann The Mighty Quinn. A következő év Dylan-albuma a Nashville Skyline, majd a Self Portrait és a New Morning. 69-ben a brit Wight-szigeti fesztiválon negyedmillió néző előtt énekel (sziget-sziget). Nevezetesebb albumok még: Blood on the tRacks (75), DEsire (76), Street Legal (78), Live at Budokan (79; a 78-as évi japán koncert anyaga, rajta szinte valamennyi legendás szerzeménye) (ezután jó sokáig nem volt amerikai zkr. japán koncert felvétele, Art Pepper 78-as Tokyo Debut c. koncertjét is csak 95-ben adták ki), Slow Train Coming (79, tobbségében vallási témájú dalok). Akárcsak a 80-as Saved (Üdvözült) (ezt nem én zárójeleztem!) című albuma. Dylan az utóbbi időben (1982-ben járunk!) kevésbé foglalkozik dalaiban politikával. Készített egy filmet is, majd négy órás időtartammal, amely megbukott (Renaldo and Clara). Sokkal fontosabb annál, hogy a muzsikában aktav, nem csak lemezei jelennek meg sűrűn, hanem gyakori vendége a a koncertpódiumoknak is. 81 nyarán európai turnén vett részt, és júniusban a közeli Bécsben adott hangversenyt. Új albumának címe: Shot of Love. Muzsikusok: Ron Wood, Ringo Starr... A Single címe: Heart of Mine"
Na ennyi remélem okosabb lettél...