Rovatok
Ajándék
Buliztam
Érdekes
Ez az oldal, itt
Idézetek
Kieg. versekhez
Kultúrpajta
Külbelpol
Mélyértelmű
Mindennapi mindenfélék
Napló
novella
szerelmes sms-ek
Szerelmes-vágyakozós
Szüret
Veder
Vers
Belépés
Azonosító:
Jelszó:
Regisztráció
3 másik
Miért élek, s miért vagyok?! [06-05-30]
A város színei [03-03-20]
a dodó öröksége [02-06-07]
Keresés
Toppon
Porfogó [15-08-02]
Angolkóros [15-08-02]
Az Isten szeretője [15-08-02]
Szorgalmasak
Impresszum
Használat feltételeiWilde után szabadon
Kultúrpajta - ddani - 2001. május 12.

ez egy mese. megtetszett, leírtam, olvasd.

A királykisasszony születésnapja

Oscar Wilde novellájából


A királykisasszony tizenkettedik születésnapja egyetlen-egyszer fordult csak elő, ezért egész Spanyolhon azon volt, hogy ez legyen élete legszebb napja. Ezen a napon elrendelte apja, a király, hogy ne csupán rangjabelieket hívhasson meg, hanem akit csak akart. A királykisasszony csupa ünneplőbe öltöztetett, karcsú, elegáns spanyol nemesgyerekkel játszhatott egész nap a nyári kertben, és mind között ő volt a legkecsesebb, még egy gyönyörű fehér rózsa is díszelgett a hajában. Ünnepelt a kastély kertje: virágok, fák és állatkák versengtek szépségükben.
Egy árnyékos ablakból szomorúan figyelte őket a bús király, aki épp tizenkét éve gyászolta őrült szenvedéllyel szeretett feleségét. Mögötte öccse állt, akit szívből gyűlölt, mellette gyóntatója, a Granadai Főinkvizitor. A király elnézte leányát, aki minden taglejtésével és kacér mosolyával imádott anyját idézte. Tenyerébe temette arcát, és mire lánya újra felépillantott, a függönyt már behúzták.
A csalódott kislányt bókokkal vidította nagybátyja és az Inkvizitor, nevetve figyelték a díszes, udvarias gyerekek játékát. A nemes hidalgo fiúk izgalmas bikaviadalt rendeztek a kertben rögtönzött arénába. Hangos taps és "Bravo, toro!"-kiáltások közepette győzték le a jelmezes bikát.
Az ünnepség meghatóan élethű bábjátékkal folytatódott. A tragédia könnyeket csalt a királykisasszony szemébe, miket édességekkel csillapított, míg a soronkövetkező artisták, akrobaták és egy bűvész fergeteges mutatványokba kezdtek. A produkciót varázslatosan ügyes táncosok zárták.
Ám a délután legszórakoztatóbb alakításának egy csúnya kis törpe tánca bizonyult.
Épp előző nap fedezte fel két messzi erdőben vadászó udvaronc. Apja egy szegény faszénégető volt, és örömmel küldte el az urakkal torz, haszontalan fiát.
Vidáman ropta a rút Törpe a gyereksereglet előtt, s úgy nevetett velük, mint aki nem ismeri önnön csúfságát. Megbabonázta a királykisasszony bájos kacaja, aki dacolt az illemre intő szavakkal, és egy könnyelmű mozdulattal a kis Törp lába elé vetette hajából a rózsát. Mély meghajlással durva ajkaihoz érintette a fehérlő szirmokat, majd vigyorogva féltérdre ereszkedett, kezét szívére szorítva.
Úgy felkavarta ezzel a királykisasszonyt, hogy a kis ember távozása után nevetése még sokáig gyöngyözött. Elrendelte hát, hogy az ünnepi lakomát követő szieszta leteltével ismét táncoljon neki a Törpe.
Mikor meghallotta a Törp, hogy másodjára is felléphet, örömében viháncolva fel-alá rohangált a kertben, és rajongó csókokkal borította a fehér rózsát. A királyi kert jólnevelt virágai botránkozva súgtak össze a háta mögött, de az erdei madarak körérajzottak és vele lelkendeztek, hiszen emlékeztek, mikor a kemény téli fagy elől megmentette őket, és ha éheztek, mindig szórt eléjük morzsát.
Csodálta a Törpe a rengeteg szép virágot, főképp a fehér rózsát, de szíve egyre a királykisasszony után vágyódott. Ábrándozott, mi mindennel szórakoztatná: megmutatná az erdő minden rejtett zugát, tisztást, fát, fészket, patakot, és barátait, a sok kis állatot. Együtt játszanák végig minden napot, és ellátná minden jóval, mit megkíván.
De merre járhat most?
Elindult a Törpe, hogy felkutassa. Bámészkodva járta sorra a díszes márványpalota pompázó, néma termeit, míg egy fényes, fekete bársonyfüggönyhöz ért. Félrehúzta a függönyt, és a csillogó, üres trónterembe lépett.


1 2 következő

Ez...
cet - 2001 május. 27. 22:40:09

Ez nagyon-nagyon szép! Köszönöm, hogy felraktad!