Rovatok
Ajándék
Buliztam
Érdekes
Ez az oldal, itt
Idézetek
Kieg. versekhez
Kultúrpajta
Külbelpol
Mélyértelmű
Mindennapi mindenfélék
Napló
novella
szerelmes sms-ek
Szerelmes-vágyakozós
Szüret
Veder
Vers
Belépés
Azonosító:
Jelszó:
Regisztráció
3 másik
az élet.. [06-06-30]
Titkokba rejtve [06-03-05]
Lassan és csendben.. [05-07-03]
Keresés
Toppon
Porfogó [15-08-02]
Angolkóros [15-08-02]
Az Isten szeretője [15-08-02]
Szorgalmasak
Impresszum
Használat feltételeiMécs Imre levele
Külbelpol - détéel - 2003. július 20.

Az Amatőr olvasói talán emlékeznek arra a levélváltásra, amely Balázs nevű egykori barátom és köztem zajlott Mécs Imre 2002. október 23-án történt kifütyülésével kapcsolatban. A három megíródott levelet én elküldtem e-mailben az ügyben legérintettebbnek, Mécs Imrének, kérve, hogyha módja van rá, nyilvánítsa ki ő is véleményét. Ő ezt egy számomra küldött e-mail-ben megtette, majd kérésemre megengedte, hogy írását közzétegyem, amelyet ezúton is újra megköszönök neki.

Kedves Neustadtl Dániel!

Most, hogy szabadságra készülve átnéztem mintegy 1500 e-mail-t, ami felgyűlt a parlamenti szerveren, találtam meg levelét, s nyomban megnéztem levélváltásukat is. Nem akarom válaszolatlanul hagyni. Elsősorban megköszönöm kiállását és szép sorait. Biztosíthatom, hogy nem pazarolta méltatlanra sorait. Nem kell részletezni, hogy milyen mocskos politikai akcióról van szó, amely még rendesnek ismert barátját is hatalmába kerítette. Becsületemet és jellememet kezdték ki, amit soha sem kérdőjeleztek meg, sem kivégzett barátaim, sem életbenmaradt társaim, sem mások. Orbán V országlása alatt kezdődtek meg a mocskos támadások. A DEMOKRATA leközölte első vallomásomat és egy szembesítési jegyzőkönyvet Forgács Ferenc barátommal, egy több ezer oldalas per és nyomozati anyagból, kiszakítva az egészből és olyan következtetéseket vontak le, hogy elárultam barátaimat, kötélre juttattam őket, stb.

Fura helyzetbe kerültem, évtizedekkel később, abban a demokráciában, amelynek létrejöttében még a közelmúltban is jelentős szerepem volt, nekem kell bizonygatnom, hogy tisztességes és becsületes voltam és egyáltalán nem voltam gyáva, hanem éppen ellenkezőleg, nagyon is védtem társaimat. Úgy gondoltam, hogy az igazság átsüt a rágalmakon és érvényesül. Ez azonban sajnos nincs így, mert a jobboldali sajtó legrosszabb része a rágalmakat felnagyítva és abszolútumként kezelve gyaláz engem.

Mi a valódi helyzet az én vallomásommal kapcsolatban? Ahhoz el kellene olvasni a többiek korábbi vallomásait és az ítéletet. Ugyanis engem 1,5...3 hónappal később tartóztattak le, mint társaimat. (Ezt annak köszönhettem, hogy a házmesterünk leánya, aki szintén a forradalomhoz húzott, szólt, hogy a titkosrendőrök kerestek, s én kerékpárral, lezárva követőimet egy távoli ismerősünkhöz mentem "illegalitásba", hat hét múlva találkoztam Anyámmal, aki közölte, hogy már nem keresnek, hazamentem és másnap hajnalban letartóztattak.)

A letartóztatás után természetesen tagadtam, két napon keresztül, s akkor elém dobálták társaim vallomási jegyzőkönyveit, láttam, hogy semmi értelme azt tagadni, amit társaim már szinte dicsekedve előadtak. Ugyanakkor nekem arra kellett ügyelnem, hogy tőlem ne tudjanak meg újabb neveket és főleg a műegyetemi és jogi kari vonalakat nem fedjem fel. Ezért kvázi összefoglaltam, amit a társaim mondtak. Nem is hoztak be utánam senkit. Pld. a fegyverek szállítását Nagy József vallomása alapján mondtam el, pontosan úgy, ahogy ő két hónappal korábban. Kárászi János repülőfőhadnagyot én segítettem kijutni nyugatra, ugyanez vonatkozik Lévai Máriára is. Tőlük kaptam üzenetet külföldről, így róluk nyugodtan lehetett beszélni, miután társaim már sokkal többet elmondtak róluk.(Ezért még határátlépés elősegítéséért és katonai személy szökésének előmozdításáért is elítéltek)

A Fővárosi Bíróság Népbírósági tanácsa ítélt el bennünket, a hírhedt Tutsek Gusztáv vezetésével. Az ítéletben sokat foglalkozott velem a bíró, a legveszélyesebb ellenforradalmárnak tartott, aki konok kitartással folytatta a népköztársaság megdöntésére irányuló tevékenységét. Míg több társamnál enyhítő körülményként értékelte töredelmes és feltáró vallomását, nálam csak súlyosbító körülményeket talált. Azt is felrótta, hogy még a tárgyaláson is "ellenforradalmár" társaim segítségére siettem, hogy mentsem őket. Megállapította, hogy javíthatatlan vagyok és csak a halálbüntetés áll arányban cselekedeteimmel.

A vészbíró által leírtak merőben ellentétesek a DEMOKRATA következtetéseivel.1 2 következő


Kapcsolódó oldalak:
Az első levél (2002. október 28.) - http://amator.nws.hu/kulbelpol/021028kedves.html
A második levél (2003. március 14.) - http://amator.nws.hu/kulbelpol/030314nyilt.html
A harmadik levél (2003. március 18.) - http://amator.nws.hu/kulbelpol/030318kedves.html