Rovatok
Ajándék
Buliztam
Érdekes
Ez az oldal, itt
Idézetek
Kieg. versekhez
Kultúrpajta
Külbelpol
Mélyértelmű
Mindennapi mindenfélék
Napló
novella
szerelmes sms-ek
Szerelmes-vágyakozós
Szüret
Veder
Vers
Belépés
Azonosító:
Jelszó:
Regisztráció
3 másik
BARTOS ENDRE FESTŐMŰVÉSZ TISZTELETÉRE [10-05-02]
Vonnegut búcsúja [06-07-17]
Szentiván Éje [05-08-02]
Keresés
Toppon
Porfogó [15-08-02]
Angolkóros [15-08-02]
Az Isten szeretője [15-08-02]
Szorgalmasak
Impresszum
Használat feltételeiKorhatárkarika-Meddig még?
Külbelpol - eMM - 2003. április 8.

Bizony ARRÓL a sárga(néha piros) karikáról van szó,ami a televizió képernyő bal alsó sarkát foglalja el hosszú, hosszú hónapok óta. Jelentősen lerontva ezzel a filmek nézhetőségét, élvezeti értékét.
A parlament által jóváhagyott az EU harmonizáció szellemében fogant törvény vitatható alkalmazását az ORTT mára már lemondott elnöke hozta meg.
Azóta a „paca”” ott díszeleg a képernyőn egyes csatornák ugyan kihalványítják a karikát, de ott van az azért.
Gondoltam megérdeklődöm mi erről az ORTT véleménye .Nem volt könnyű. Ilyen testületről (melynek pontos megnevezése Országos Rádió Televízió Testület) a tudakozó nem is tud.
Végül a különleges tudakozó szolgált a részemre egy telefonszámmal, miután az ott dolgozó dolgozó megnézte az ORTT honlapját.
Ez dicséretes. Mármint hogy van neki olyan. Az már más kérdés, hogy mi legyen azokkal az állampolgárokkal akiknek nincs Internet hozzáférésük, és bizony még ők vannak többen.
Telefonhívásomat követően némi értetlenkedés és ide-oda kapcsolgatást követően a cég jogásza kérdésemre elmondta, természetesen minden marad a régiben. Arról ő nem tud, hogy a mostani elnök úr megígérte volna a karika alkalmazásának felülbírálatát. És egyébként is ők csak a megszavazott törvényt tartják be ennek megváltoztatásához 2/3-os többség kellene a parlamentben. Arra a megjegyzésemre miszerint egész Európában nincs arra példa
hogy ennyire durva módon tartsák be a korhatárra való figyelmeztetést a következő választ kaptam:
Itt a tavasz, tessék kirándulni, olvasni nem fontos a televíziót nézni.
Ennyi cinizmusra felkészületlenül én befejeztem a beszélgetést.
Biztos csak én vagyok kötekedő természet, lehet hogy mást nem is zavar a dolog?
Végeztem egy kis privát közvélemény kutatást. Tíz megkérdezet honfitársunkból kilencet bizony zavar a paca.10%-uk meg tévét sem nagyon néz. Olyan véleménnyel is találkoztam hogy azt RTL klub logóján kergetőzö csillagocskák is zavaróak, lassan elborítják a képernyőt az ilyen olyan feliratok figyelmeztetések.
Más vélemény szerint,ez is a jogvédő hivatal (artisjus) mesterkedése, így szorítják rá az embert hogy vegye meg a boltban az adott filmet, méredrága DVD- hordozón vagy a szintén nem valami olcsó VHS videokazettán.
Hiszen az így forgalmazott filmeket nem csúfítja el a sárga „paca”.
A magam részéről elgondolkoztam egy új videókészülék beszerzésén kérdés ezek után hogy érdemes e?
Hiszen az ember felvenné az arra érdemesnek tartott filmalkotásokat, de ott van a művet elcsúfító paca.
És a legenyhébb tizenkét éves karika szinte mindenre igaz. Még a minap a HBO-n játszott Bridget Jones naplója is beleesett ebbe a kategóriába.Viszont a napokban az mtv-n adásba kerülő Ryan közlegény megmentése nem kap majd korhatár jelzést a műsorújság szerintHát meglepő. A vér az folyhat, de a vígjáték az korhatáros?
Természetesen nem a Ryan közlegényről hiányolom a karikát. .(Azóta lement a film Jó nagy 16-os karikát kapott, amiről meglepő módon nem tudott a műsorújság) Az adott törvény értelmetlen betartása a komoly probléma. Így az EU népszavazás hajnalán, bizony, bizony érdemes elgondolkozni azon, hogy mennyi liberálisnak vélt értelmetlen megszorítással korlátozással kell majd megküzdenünk, együtt élnünk a jövőben.
A kérdés sajnos nyitva marad: meddig még?
Utolsó gondolatként jegyzem meg ,a, sárga korhatár jelzés alkalmazása ellen alakult civil kezdeményezés a Körhatár Egyesület létezéséről sem a tudakozó, de még az egyesületeket alapítványokat nyílvántartó Fővárosi Bíróság sem tud.