Rovatok
Ajándék
Buliztam
Érdekes
Ez az oldal, itt
Idézetek
Kieg. versekhez
Kultúrpajta
Külbelpol
Mélyértelmű
Mindennapi mindenfélék
Napló
novella
szerelmes sms-ek
Szerelmes-vágyakozós
Szüret
Veder
Vers
Belépés
Azonosító:
Jelszó:
Regisztráció
3 másik
Magány [05-10-16]
Pizza, kalap, satöbbi [01-08-14]
Olimpiát Felcsútra! [01-05-23]
Keresés
Toppon
Porfogó [15-08-02]
Angolkóros [15-08-02]
Az Isten szeretője [15-08-02]
Szorgalmasak
Impresszum
Használat feltételeiA drogtörvény kapujában
Külbelpol - ddani - 2002. december 10.

Nagy találmány a drog, mert lehet róla törvénykezni, vitázni, példálozni és állást foglalni kockázatok, mellékhatások és belátható végeredmények nélkül, valóságos vesszőpegazusa ez a kezdő és haladó nézetkufárnak. A drogot a törvény előírja, kriminalizálja, és mellesleg az éppen aktuális trendek paradigmatikus farvizén több-kevesebb szigorral és vehemenciával adagolja az ultimátumait az alárendelt inkvizíció működésének igazgatására. A jelenlegi szereposztása szerint éppen a rendőrség reszortja, hogy üldözzön, szolgáljon és védjen, a bíróságé pedig, hogy ne nagyon mérlegeljen, inkább ítéljen. Elvégre ez az ő hivatásuk a köz szolgálatában. Így is van jól, amíg az 1998-ban elrendelt drákói törvény szigora hatályos és nem módosul. Mindaddig tévedhetetlen, amíg nem dönt önnön tévedhetősége felől.
Nagy üzlet a drog, mert a fogyasztók társadalmában életrevaló piaci jelenségként működik, nagy kereslettel és az erre szükségképp kiépült nagy kínálattal. Mivel törvény bünteti, kívülesik az ellenőrizhető gazdasági miliőn, nem terhelik adókkal, előírásokkal vagy kereskedelmi szabályzatokkal. Rendkívüli szabadpiaci cikk az, amire széles körben vevők az emberek, szó szerint felbecsülhetetlen összeget áldoznak rá, és következetesen dacolnak a büntetőjogi következményekkel. Elhivatott klientúrával bírnak a tiltott gyümölcsök forgalmazói, akiknek törvénytelen gazdasági tevékenységükért jóval hosszabb börtönbüntetés járna, ezt mégis gyakrabban ússzák meg, mint ügyfeleik. Ezek a kishalak a legkülönbözőbb indítékokkal, eszközökkel és célokkal úszkálnak a törvény által egyöntetűen és nemes egyszerűséggel „bűnöző”-nek címkézett jogi akváriumban.
Nagy alkotás a drogtörvény, mert önmagára hivatkozva definiál, csoportosít, minősít és büntet. Kollektívan és egyformán osztályozza a legkülönbözőbb anyagokat, melyeknek közös tulajdonságai azok, hogy tilos őket fogyasztani, tartani, terjeszteni, árusítani, és ezáltal drogként kezelendők. A leírásuk alapján akár a homogén gonosz különféle formájú megjelenései is lehetnek ezek a növényi és kémiai anyagok, folyékony, por alakú, szilárd vagy gáznemű, pirula vagy nemesített gomba, egyformán csak drog. Ezeknek ismertsége, hozzáférhetősége, ára, hatóanyaga és hatása egyébként mind különböző. Van közöttük, amit legálisan is használhat az ember, például receptre is felírható gyógyszerek, mondjuk amfetaminok vagy barbiturátumok esetében. Van, amit bármely természetjáró megtalál apró barna gombák vagy mákony vagy kender formájában – ezek nyilván a természet alattomos túlkapásai, küzdeni kell ellenük tűzzel-vassal, feljelenteni, betiltani, megsemmisíteni. Az ezekből előállított készítmények nyilván veszélyes bűnözővé varázsolják a velük visszaélő jogi személyt. Felsejlik, ahogy a rendőrtanoncok símaszkos csoportja terepgyakorlaton bakancsban tapossa a párducgalócát... Másrészt a hallucinogén csattanómaszlag vagy a nadragulya és még rengeteg ártalmatlannak tűnő növény kimaradt a textusból. Az alkohol pedig kifejezetten favorizált.


1 2 következő