Rovatok
Ajándék
Buliztam
Érdekes
Ez az oldal, itt
Idézetek
Kieg. versekhez
Kultúrpajta
Külbelpol
Mélyértelmű
Mindennapi mindenfélék
Napló
novella
szerelmes sms-ek
Szerelmes-vágyakozós
Szüret
Veder
Vers
Belépés
Azonosító:
Jelszó:
Regisztráció
3 másik
Amit... [06-03-18]
Idegen napok jönnek [04-04-27]
Nagyon fáj még most is [04-01-18]
Keresés
Toppon
Porfogó [15-08-02]
Angolkóros [15-08-02]
Az Isten szeretője [15-08-02]
Szorgalmasak
Impresszum
Használat feltételeiAz SZDSZ és a későn jövők
Külbelpol - Tamás - 2002. szeptember 24.

Furcsa helyzetbe kerülhetünk, ha fiatalon az SZDSZ-t támogatjuk, és valahogyan meg kell magaráznunk magunknak, miért teszünk így, miközben a parlamentbe épphogy bejutott párt folyamatos támadásoknak van kitéve, elsősorban a körülötte álló liberális értelmiségtől.

Az elmúlt öt hónap történései folyamatos zavart keltenek mindenkiben, aki valamit még várt az egyetlen működő liberális párttól, állandó önellentmondásokra kényszerítve őket a furcsa és megmagyarázhatatlan eseményekkel kapcsolatban. A Medgyessy-ügy, Hack Péter ás Kis János távozása megnehezíti a liberális világkép és a Szabad Demokraták Szövetségének összeegyeztetését.
A viták fókuszában álló események gyökere a rendszerváltás előtti időkbe nyúlik vissza, különösen megnehezítve az értékelést azok számára, akik csak a kilencvenes évek közepétől követik a közélet alakulását.
Számukra nehezen behatárolható fogalmak az ügynök-múlt, az antikommunizmus, vagy a Horthy-érából eredő nacionalista lózungok. Más lehetőség híján kénytelenek a megbízhatónak vélt sajtótermékekben megjelenő információkra hagyatkozni, a közvetlen megismerés esélye nélkül.
Ez a másodkézből szerzett tudás sem tűnik soknak, figyelembe véve a magyarországi médiában tapasztalható zavarodottságot, a liberális értelmiség köreiben kirobbanó, egyelőre tökéletesen meddőnek tűnő vitát.
A két markánsan elkülönülő tábor az SZDSZ rendszerváltás óta felvállalt értékeinek folyamatosságát, illetve a kormányzás praktikus szükségleteinek és a jobboldal ellenzékbe szorításának mindenekfelett valóságát állítja szembe egymással. Az ütközőzónában található események egy részét maga nem tudja értékelni, a párt megítélésében csak a májusi kormányalakítás óta történtekre hagyatkozhat.
Hack Péter és Kis János egyaránt elhibázottnak tartja a koalíciós tárgyalások során követett stratégiát, de teljesen különböző okokból. Hack szerint a szabad demokraták nem fordítottak elegendő figyelmet a szocialistákkal kialakítandó bizalmi viszonyra, feleslegesen heccelték őket parlamenti frakciójuk méretét jelentősen meghaladó szerepvállalásukkal az új kormányban. Ezzel szemben Kis János szerint az SZDSZ elhanyagolta saját programját, a végül kormányprogram szinte teljes egészében az MSZP választási csomagját tükrözi. A parlament megalakulása óta valóban többnyire szocialista választási ígéretek valósultak meg, és az SZDSZ több kifogásolható döntést támogatott anélkül, hogy önálló véleményt fogalmazott volna meg. Az egyetlen számottevő kivétel a Medgyessy-botrány kipattanásakor tanusított meglepően határozott álláspont, de a gyors visszakozás után csak egy jelentéktelen epizód maradt, ami későbbiekben követett százszázalékosan Fidesz-kompatibilis taktika (ld. Mécs-bizottság, 2002; Megfigyelési-bizottság, 1998) taktika tökéletes kiszolgálása után kissé tragikomikus színben tűnik fel.
Sokan támadják Magyar Bálint pártelnököt is a párt saját arcának elvesztésében vállalt tevékeny közreműködésében (ld. Eörsi István - elmagyarbálintosodás), akinek vezetése alatt a párt semmilyen számottevő különbséget nem tudott felmutatni az MSZP-vel szemben. Magyarnak talán fontosabb volt a miniszteri bársonyszék a szabad demokraták oktatási reformprogramjának megvalosításánál, és egyelőre úgy tetszik az oktatáspolitika irányítását Hiller István személyében átengedte a szocialistáknak.


1 2 következő

nincs
hannoca - 2002 szeptember. 28. 10:22:32

1. Szerintem nem volt az SzDSz a mérleg nyelve tavasszal, mert nem volt mérleg. Nem volt kérdés, hogy most akkor Fidesz vagy MSzP. Ilyen szempontból szerintem annyira nem érvényesíthette volna a saját programmját, arculatát a z SzDSz, mert nem volt igazi nyomásgyakorlási lehetőség. Ugyanis ha valaki még az MSzPnél is inkább Fidesz ellenes, az az SzDSz. Egyébként szerintem a kis jánosék kis magánakciói elég gyakoriak, egy nem erősen központosított pártban ez nem olyan nagy tragédia, és azért úgy az egyéb felső vezetésbe zűrök nem nagyon voltak.
2. Az a heccelés szerintem egy kész baromság.
3. Mécs bizottság és megfigyelési bizottság közé óvatosan tegyél szerintem egyenlőségjelet! Kicsit felületes az analógiád érzésem szerint. Esetleg bővebben, hasónlóságok és különbségek.
4. Én részemről, ha valakiben, hát a Kunczéban megbízok. Ennek biztos érzelmi alapja is van, de azt sem látom, hogy politikusként olyan hatalmas hibákat halmozna egymásra.
5. Szerintem a legfőbb kérdés, hogy pragmatikusan vagy ideologikusan szavazunk-e? Illetve ha pragmatikusan, akkor tényleg átlátjuk-e eléggé? (Én biztos ezért szavazok ideológiára.) Pl. azt, hogy, az SzDSz meg a Medgyessyügy. Ok, kiálltak, igen szép, és aztán a saját véleményük után az általuk közjónak tartottat tartották szem előtt. Belegondoltálk, hogy mi lett volna egy konstruktív bizalmatlansági indítványból? Ennek a boszorkányüldözésnek a százszorosan rosszabb verziója. Szóval ez az átlátás, hogy átlátjuk-e.
És miért ne lenne az SzDSz liberális? Mikor mutatta ennek az ellenkezőjét? Igen is kell egy olyan párt aki így politizál. Most hirtelen nem jutott semmi frappáns eszembe, hogy hogy, de így. Igenis másképp gondolkodnak. A haladó, dinamikus, társadalmilag érzékeny, szociális érzelmű értelmiség ideológiáját közvetítik szavakban. Tettekben nem nagyon ezt elismerem. De pl. szerintem ha nem lenne a hihetlenül erős koalíciós nyomás, akkor igenis a Magyar Bálint lenne az, aki bármit is csinálna az oktatásüggyel, ami legalább akkora politikai áldozat lesz elsőre mint a Bokros csomag, vagy majd később az egészségügy, azok a területek, ahol strukrurális váltásokra van szükség.
6. Az egyetlen párt aki nemhogy nem cigányozik, hanem ezt nyíltan és határozottan elutasítja.
még biztos lenne...
+én ezért szavazok az SzDSzre, meg mert az egyetlen párt akinek legalább a vezetői rétegében megbízok. Mert én a szociális liberalizmus (ilyen nincs is ám) ideológiájára szavazok. Az ideológiájára. A gyakorlatát meg majd elvégzi az MSzP. :)ez csak vicc:(

mégis
Tamás - 2002 szeptember. 30. 01:43:23

Ha jól emlékszem, sehol sem írtam, hogy az SZDSZ a mérleg nyelve lett volna a választások után, én is tudom, hogy fel sem merülhetett más koalíció, mint a jelenleg kormányt támogató többség. Ennek ellenére biztosan volt valamennyi mozgástere az SZDSZ-nek a koalíciós tárgyalások során, és talán nem a legszerencsésebb megállapodást hozták össze. Hack Péternek lehet, hogy nincs igaza, csak idéztem a véleményét, nekem Kis János álláspontja sokkal elfogadhatóbb, közelebb áll ahhoz, amit a választások után vártam.
A Mécs- és a megfigyelési-bizottság mindenképpen hasonlóak a megalakulás körülményeit tekintve, mind a két esetben a kormány villámgyors válasza volt az ellenzék számára kellemetlen akcióira. Az eredményeik egyaránt elhanyagolhatók. Mécs Imre tényleg nem említhető egylapon a joggingos kígyóbűvölővel, és a nyilvánvaló hazugságoktól is igyekeztek tartózkodni a jelenlegi kormánypártok, de a Szalay-iratok eltünése a bizottságra, valamint a Horn-kormányra és személy szerint Kuncze, akkori belügyminiszterre nézve is nagyon kínos.
Azért egy párt attól még nem lesz liberális, hogy nem tesz semmi olyat, ami ezzel ellentétes lenne. Elhiszem, hogy a mai magyar rögvalóságban már ez is elégnek tűnhet, de az SZDSZ üdvösségéhez kicsit kevés, hogy a legkevésbé nemliberális párt éppen idehaza.
Biztos én nem figyeltem eléggé az utóbbi napokban, de egyetlen szabad demokrata politikus nem szólalt meg a paksi romák ügyében, vagy a kisegítő iskolákban tanuló cigány gyerekekért. Talán csak az idő volt rövid, de... Egy kormánypárt többet is tehet annál, minthogy nem cigányozik. Ráadásul tavaly decemberben az Orbán-Nastase-paktum után a SZDSZ egyetlen prominense sem sietett tiltakozni az MSZP bősz szőröstalpuzó xenofób ámokfutása ellen.
Én is az SZDSZ-re szavazok, mert még ez a legkisebb rossz (ld. nemliberálisok), de jó néhány dologban lenne mit tenni a továbblépés érdekében, és azért is, hogy négy év múlva még legyen mire szavazni.