Rovatok
Ajándék
Buliztam
Érdekes
Ez az oldal, itt
Idézetek
Kieg. versekhez
Kultúrpajta
Külbelpol
Mélyértelmű
Mindennapi mindenfélék
Napló
novella
szerelmes sms-ek
Szerelmes-vágyakozós
Szüret
Veder
Vers
Belépés
Azonosító:
Jelszó:
Regisztráció
3 másik
c [07-07-21]
A szivárvány [06-06-17]
Lélekmelegedő [05-02-08]
Keresés
Toppon
Porfogó [15-08-02]
Angolkóros [15-08-02]
Az Isten szeretője [15-08-02]
Szorgalmasak
Impresszum
Használat feltételeiJut eszembe:Almási Miklósról
Érdekes - thomaskerekes - 2006. július 20.

filozófiát tanított

Az akadémikus kis színesei


Almási Miklós méltán nagyrabecsült tagja Tudományos Akadémiánknak.
Nagy monográfiák,(Csehov), a drámafejlődés elemzése fűződik nevéhez. Újságíróként egyedi filmkritikáiról vált híressé, nekem az Eötvös Loránd Tudományegyetemen filozófiát tanított, sőt ő felvételiztetett. Sikerült a rendszerváltás körül elszakadni az iskolát teremtő Lukács Györgytől, csakúgy, mint másik akadémikusunknak, Bécsy Tamásnak, s meglepő módon ma már többet ír tőzsdéről, virtuális pénzmozgásról, mint drámákról. Mindez megerősíti bennem azt, hogy mindenki másra büszke, ami eredeti képzettsége.
Harci Zsolt, eredetileg asztaliteniszező, a világranglista tizedikje, éveken át veretlen magyar bajnok, lábtenisztudásra esküdött. A világhírű biokémikus tehetséges novellistának tartotta magát, a sort folytathatnám, Almási korunk jelenségei közül, akárcsak Balzac, ki pontosan tudta, mennyi frank lapul szereplői zsebében és azt is elmesélte, hogy az hogy került oda, a pénz körüli történetek mentén írja le modern világunkat, kissé groteszk módon, de a lényeget pontosan láttatva.
(Almási Miklós: A szőke nő, Őrült mesék, Helikon Kiadó, 200 oldal, 399 forint ISBN 963208737-2

Jött a 2000. év és mindenki az ezredfordulóra készült. Egy Csendes óceáni korallsziget minisztere egy laza mozdulattal odébb tolta néhány mérfölddel azt a zónahatárt, ahol a dátum-vonal(más néven: vasárnap-hétfő vonal) húzódik. Mivel mindez a lakatlan szigeten történt, nem nagy ügy, gondolhatnánk.
Igen ám de a döntés következtében az ő szigetének lakói lettek az elsők, akik 2000. év január elsején megláthatták a napfelkeltét, az új évezred kezdetét.
A húzás akkor sikerült, amikor még senki nem készült a nagy évfordulóra, s a kutya törődött vele, hogy ki mit csinál egy kicsiny polinéziai szigeten. A tologatásnak persze nagy üzleti jelentősége lett. 200 000 embert vártak a szigetre, előre építve a fogadókat, hoteleket, a hajnalt váró tengeri bárkákat. Azoknak, akik elsőként akarták látni a híres első napot…

Lesett a tantusz és a szomszéd sziget perelni kezdte őket az elsőségért, de még rosszabb volt a londoni Royal Observatorium, amelynek döntési hatáskörébe tartozott a vasárnap-hétfő vonal.
A híres londoni cég döntését figyelmen kívül hagyva beindult a világ turista –gépezete
Egy hollandiai kisvárosban hívtak össze egy nemzetközi konferenciát-Hacking in Progress címmel- a teendők megvitatására.
Jöttek a világ kiöregedett kompjuterkalózai, immár yuppi mezben, a világprobléma megoldására. Nagyszerűen sikerült minden, nem volt egyetlen eldobott sörösüveg, egy elhajintott joint se a sarokban.
A résztvevők hazaindultak, de másnap reggel-mindig a napfelkeltével van baj, a holland telefontársaság 120 ezer dollárnyi kifizetetlen telefonszámlát talált, ott ahol először jött fel a Nap…
Utólag el kell árulnom valamit Almási professzor úrnak.
Amikor harmadik diplomámat megszerzendő a felvételijére mentem filoztófiából(Hegel: A szellem fenomenológiája volt a tételem( , akkor késve mentem. Déleben mentem csak az egyetemre, kínzó, alig elfelejthető másnaposságal küszködve. Vinnem kellett a felvételi eljárásról szóló csekket. Egy doboz cigaretta ára volt akkoriban. Az átkos rencerben…
No, az nem volt, filozopternek honnan lenne pénze
Szegény ember vízzel főz, maga csinálja a gyereket.
Korábban egy fals utcacímre, de az Eötvös egyetem nevére feladtam a pénzt, az össze visszajött, hiszen a posta az adott utcában nem találhatta az egyetemet. Nekem viszont a kezemben maradt a pénz feladását igazoló csekk..


1 2 következő