Rovatok
Ajándék
Buliztam
Érdekes
Ez az oldal, itt
Idézetek
Kieg. versekhez
Kultúrpajta
Külbelpol
Mélyértelmű
Mindennapi mindenfélék
Napló
novella
szerelmes sms-ek
Szerelmes-vágyakozós
Szüret
Veder
Vers
Belépés
Azonosító:
Jelszó:
Regisztráció
3 másik
Böszörményi Zoltán válaszol [06-07-20]
Ugorj a mélybe.. [06-04-26]
Vágyom [06-03-05]
Keresés
Toppon
Porfogó [15-08-02]
Angolkóros [15-08-02]
Az Isten szeretője [15-08-02]
Szorgalmasak
Impresszum
Használat feltételeiBöszörményi Zoltán válaszol
Érdekes - Frank Einstein - 2006. július 20.

Monacói állampolgár, az aradi Irodalmi Jelen főszerkesztője, Böszörményi Zoltán válaszolt

Böszörményi Zoltán,monacói állampolgár, az aradi Irodalmi Jelen főszerkesztője válaszolt első regényével(Vanda örök) kapcsolatbanMiért vártál huszonöt évet az első megjelentetett regénnyel?

Tizenéves korom óta írónak készültem. Akkor a mesterséget indulattal és érzelemmel közelítettem meg. A szellemiség, a ráció másodlagosnak tűnt. Nem azoktól az írástudóktól tanultam, akiktől kellett volna. Például Arany Jánostól, Kosztolányi Dezsőtől, Móricz Zsigmondtól vagy Jókai Mórtól, Rejtő Jenőtől, vagy Füst Milántól. József Attilát is a lelkemmel láttam, elsősorban. Úgymond univerzális fájdalom és elkeseredés határozta meg gondolataimat, munkámat, s ebből a bűvkörből nem tudtam kitörni. Sokat olvastam, mindent, ami a kezembe került. Főleg Tolsztojt, Dosztojevszkijt. De az amerikai és francia, olasz és spanyol irodalmat is jól ismertem. Ám ezekből is csak a hangulat, a vágyakozás, a tragédia keserű íze szivárgott át a tudatomba. Gabriel Garcia Marquez Száz év magányának akkori olvasata például, lenyűgözte lelkemet, ma már egészen másképpen visszhangzik bennem.
Fodor Sándor is foglalkozott velem tizenéves koromban. Látta bennem a tehetséget, mint ahogyan Bálint Tibor is, de nem tudott mit kezdeni írásaimmal. Fodor Sándor egyik alkalommal szinte dühösen jegyezte meg: „Nézd fiam, vannak tavasszal és ősszel nyíló virágok. Te biztosan őszi leszel.” Megállapítása az utóbbi időben sokszor eszembe jut. Most, amikor visszatekintek indulásomra, mert az utóbbi időben egyre inkább megteszem, inkább az írói alkotó műhelyt, a vitákat, a közösséget hiányolom akkori életemből. Nem tartoztam sehova. Aradon elszigetelten éltem. Hiányzott a szellemi serkentő erő, a buzdítás, az állandó megméretkezés lehetősége. Szerintem, gyermekkori nehézségeim, és túlzott érzékenységem miatt, nem láttam a fától az erdőt. S nem volt, aki megmutassa.
Az érettségi után egy évig újra Kolozsvárra költöztem. A balett gimnázium pedagógusa voltam. Ekkor írtam első regényemet.

Miért égetted el az elsőt?

Kiábrándítóan rosszul fogalmaztam. Legalábbis nekem úgy tűnt. A cselekménye izgalmas, érdekfeszítő volt. De már erre is halványan emlékezem. Talán kár volt elsietnem, s tűzre dobnom.

Miről szól a készülő harmadik regény?

Természetesen, magamról. A Vanda örök is arról szól. Szerintem, az író önmagát írja meg. Önmagát is, elsősorban. Lehetetlen jól írni arról, amit nem ismer az ember.

Kiknek a véleményére adsz? Vizinczey, vagy Ferdinandy, vagy Szabó Csaba?

Minden vélemény számít. Az olvasóé nyílván a legfontosabb. A szakma elismerhet, kanonizálhat, vagy éppen utálhat, mégis az olvasóé az utolsó szó. Amikor a Vanda megjelent, megjelentek a plakátok is. A könyv pedig nem fogyott. A járókelők egy szép napon megunták a plakátokat, legyintettek egyet, s próba szerencse, veszegettek a könyvből. S amikor már olvasták, szájról szájra adták a hírt, hogy tetszett, s az eladás beindult. Sokáig, hetekig nem lehetett kapni az üzletekben. Most sem igen.

Miért változott a Vanda örök c. regény eredeti címe?

A kiadóm úgy vélte a „Míg gondolom, hogy létezem” címmel nem lehet a könyvet eladni. Azt mondta, túl bonyolult, nem lehet megjegyezni. Így csak alcím lett az eredetiből. Kezdetben tiltakoztam, érveltem. De a kiadó hajthatatlan maradt.

A megjelent írások közül melyik a legkedvesebb?(Horváth Tímea, Sándor Zsuzsa, Haklik Norbert, Ferencz Zsuzsanna)