Rovatok
Ajándék
Buliztam
Érdekes
Ez az oldal, itt
Idézetek
Kieg. versekhez
Kultúrpajta
Külbelpol
Mélyértelmű
Mindennapi mindenfélék
Napló
novella
szerelmes sms-ek
Szerelmes-vágyakozós
Szüret
Veder
Vers
Belépés
Azonosító:
Jelszó:
Regisztráció
3 másik
Fáj, hogy végleges! [06-03-05]
Magányosan [04-06-04]
A közterületfelügyelőkről még egyszer [01-03-08]
Keresés
Toppon
Porfogó [15-08-02]
Angolkóros [15-08-02]
Az Isten szeretője [15-08-02]
Szorgalmasak
Impresszum
Használat feltételeiTechnika az emberért
Érdekes - Corrigan - 2005. augusztus 12.

Bevallom, hogy a következő gondolatokat Asimov sci-fi világa ihlette, de azért valóságalapja is van szerintem.

A technika a fejlődés egyik legfőbb eszköze. Az egész a tudósok szerint a tűzzel kezdődött, és azóta meg se álltunk. Ez egy folyamatos előrehaladás, evolúció, ami természetes, és kívánt is.
De gondoljunk bele, hogy mire is használjuk ezt a technikát! Gépeket készítünk, abból is rengeteg félét: kávéfőző, kocsi, mosógép, szélerőmű, busz stb. Ezek mind a kényelmünket szolgálják. Be kell valljuk magunknak, az idő előrehaladtával az ember egyre jobban ellustul. Hiszen ma már lehetne úgy élni, hogy egyáltalán ki se mozdulunk otthonról: a munkát interneten keresztül leadjuk, itt rendelünk ételt, ruhát, használati tárgyat, bármit. Innen töltünk le zenét, játékokat, filmeket. Persze mindezek mellett szükségünk van szociális kapcsolatokra. Csakhogy a számítógép és az internet már ezt is megoldotta. Ott vannak a chatek, a társkereső oldalak, a különböző fórumok. Beszélhetsz olyan emberekkel, akikkel igazából sose futnál össze, mivel az érdeklődési körötök teljesen más. Most mégis jóban vagytok, mert ugyanannak a chatesnek a poénjára rajzoltatok kis mosolygós arcot. Képet cseréltek, beszélgettek hang nélkül vagy hanggal, mindkettő megoldható. Nem kell vele személyesen találkoznod, ha nem akarod. De az egésznek a csúcsán ott van a net-szerelem. Nem tart sokáig, ritkán őszinte, és többnyire csak a virtuális térben funkcionál. Az ember azt gondolná: Rendben, de hamár net-szerelem van, akkor ők biztos találkozni fognak, hiszen nemi kapcsolatra mindannyian vágyunk. Erre ott van a chatelőknek a cyber-szex.
Szerintem ez kicsit már beteges. Az egyik ismerősöm mindigis zárkózott lány volt. Voltak barátai, volt párszor szerelmes is, de igazi kapcsolata nem volt. Mikor legutóbb beszéltünk, csak úgy záporoztak a férfi nevek: Gábor, Péter, Tamás, Zoli, Géza és ki tudja még mi. Megkérdeztem tőle, mi történt, hiszen én nem ilyennek ismertem. A válasza egyszerű volt, és mégis mellbevágott: bevezették az internetet.
Tudjátok, minnél többet gondolkodom rajta, annál biztosabb vagyok benne, hogy ez a fajta ismerkedés (párkapcsolat céljából) természetellenes. Hiszen az ember mégis csak egy "állat". Ezt úgy értem, hogy a hormonok nagyban befolyásolnak. De interneten keresztül nem érzed a másik feromonjait, amik egyből üzenik neked, hogy hogyan viszonyulj hozzá. És ha még találkozol is a chat-szerelmeddel, és lehet, hogy nem stimmel a kémia, de van egy olyan képességünk (főleg nekünk nőknek), hogyha vmit nagyon akarunk, akkor azt csakazértis érezni is fogjuk. Ez helytelen. Csak mindketten megbántódnak.
Félre ne értsetek, nem vagyok technika ellenes, hiszen örülök pl. ennek az oldalnak. Sok szépet olvastam már itt. Én attól félek, hogy az emberiség túlzásba fog esni. Félek, hogy a technika legyőzi a természetet, és ez a vesztünket okozza majd. Mert lássuk be, egyre jobban bízunk a gépekben, főleg a komputerben. Pedig ez is csak egy egyszerű eszköz, ami meghibásodik. Tudnunk kellene nélküle is boldogan élni. Akkor páran már miért nem képesek erre?


***
flavcsy - 2005 augusztus. 13. 11:11:36

Én is chatelek alkalomadtán, de nem köt le egyáltalán sőt néha az agyamra megy és visszataszít -ilyenkor ált. elmegyek olvasni - úgyh ehhez nem igazán tok hozzászólni...mármint ahhoz, hogy sokan miért nem képesek nélküle élni. Való igaz, hogy megkönnyíti az élet bizonyos részeit, de egyáltalán nem lehetetlen nélküle...