Rovatok
Ajándék
Buliztam
Érdekes
Ez az oldal, itt
Idézetek
Kieg. versekhez
Kultúrpajta
Külbelpol
Mélyértelmű
Mindennapi mindenfélék
Napló
novella
szerelmes sms-ek
Szerelmes-vágyakozós
Szüret
Veder
Vers
Belépés
Azonosító:
Jelszó:
Regisztráció
3 másik
Légy Jó [06-04-26]
Nemtudom miért!? [06-04-02]
Gyötrő most [06-02-25]
Keresés
Toppon
Porfogó [15-08-02]
Angolkóros [15-08-02]
Az Isten szeretője [15-08-02]
Szorgalmasak
Impresszum
Használat feltételeiHinni, de miben?
Érdekes - Corrigan - 2005. július 11.

Nem akarok egyetlen egy vallást sem megsérteni, csak szeretném megosztani másokkal a gondolataimat az istenekről és az életről. Ha bármilyen tárgyi tévedés van a cikkben, kérlek jelezzétek, mert nyitott vagyok minden kritikára!

Sokan csodálkoznak, amikor a vallásokról kezdek el beszélgetni velük. Mindenki azt hiszi, hogy egy 18 éves lány nem lehet képes megérteni egy több száz éve működő egyházat. Nem is állítom, hogy mindent teljesen értek, de legalább nyitott vagyok a problémák meglátására.
Vegyük elsőnek a katolikus egyházat. Azt állítják, hogy csak egy Isten létezik, aki büntet és jutalmaz. Többnyire, mint ahogy az a Bibliából kiderül, először megbüntet egyfajta próbaképp, majd megjutalmaz. Szerintük Istenhez csak az ő egyházukon keresztül lehet eljutni, és ha nem vagy megkeresztelve, automatikusan a Pokolra jutsz. A történelem is bebizonyította, hogy a katolikusok minden esetben csak arra törekdtek, hogy az akkori világi hatalommal együtt, vagy azzal szemben megszerezze a hatalmat. Megpróbáltak az emberekre erős pszichológiai hatást gyakorolni azzal, hogy fenyegették őket az Ördöggel. A mai világban már nincs ekkora hatalmuk, talán szerencse is, hiszen köztük még a reformátusok és a római-katolikusok sem értenek egyet a tanításokban.
A zsidóság mindig is fontos szerepet játszott az emberi történelemben, és itt nem csak a Holocaustra gondolok. Minden tekintetben egy érdekes népről van szó, a katolikus vallás megalapítóiról. Viszont azt is meg kell vallanunk, hogy ez a nép igen elszigetelte önmagát a többitől, hiszen az Ószövetségben is kimondják, hogy csakis ők a kiválasztott nép, és Jézust is azért nem fogadták el prófétaként, mert ki akarta terjeszteni vallásukat más nép fiaira is.
Az Iszlám vallásról nem kívánok szólni, mert egyértelműen erőszakos, elítélem, ahogy a nőkkel bánnak, és ahogy korlátozzák a fiatalok szabadságát.
Már hazánkban is egyre elterjedtebb lettek a krisnások, akik egy vallást/életfilozófiát értékelnek. Személyszerint engem mindig leszólítanak az utcán, és ha jókedvemben vagyok, akkor még pénzt is adok nekik. Múltkor egy ilyen alkalommal az egyiküktől egy magazint kaptam, melyben a vallásukról volt szó. Elolvastam, és számomra az derült ki, hogy ezt az egészet egy ember irányítja (nevét nem írom le, mert hosszú és ízig-vérig indiai). Ettől a férfitől származtatnak minden isteni tudást. Már akkor furcsáltam a dolgot, nem hittem el, hogy egyetlen ember egy ekkora mozgalmat létrehozhat. Ígyhát tovább folytattam olvasmányaimat az indiai mitológia terén, és elolvastam a Mahábharáta című könyvet, melyben természetesen Krisna is megjelent. Krisna egy törzs fejedelmeként szerepel, akit a nagy királyi családhoz rokoni szálak fűznek. Később egy hatalmas csatában is rokonai oldalára áll (akik isteni sarjak), s itt Ardzsunának, az egyik királyfinak meg is mutatja Isteni mivoltát, és közli vele, hogy segíteni fog nekik megnyerni a csatát. Ezzel semmi bajom sem volt. Eddig a könyv azt hirdette számomra, hogy a harcosok mindig tisztességesek és segítőkészek, és hogy a brahmánokat (papokat) nem szabad bántani. Ezzel szemben a csata alatt Krisna csalásokkal, ármánykodással segít rokonainak legyőzni 3 nagy és dicső harcost. Lehet, hogy én értettem félre a művet, de a végén mindent felborított, amiben hihettem volna.
Mi maradt utolsó mentsvárnak? Rengeteg vallás van még, melyek jó utat mutathatnak Isten, Allah, az Örökkévaló, a Szellem vagy Krisna felé. Nem akarok senki eltántorítani a hitétől, csak gondoljuk végig, miért pont ezt a vallás választottuk, miért pont így hiszünk Istenben.


1 2 következő

Jelenések könyve 2.10.
Donniee D. - 2004 március. 9. 17:28:47

Semmit ne félj azoktól amiket szenvedned kell!
Imé a Sátán egynéhányat ti közületek a tömlőcbe fog vetni
hogy megpróbáltassanak. Légy hív mindhalálig s néked adom az életnek koronáját!
ez csak tartalmilag azonos a bibliában szereplő idézettel. Örültem a cikkednek, legalább nem csak én vagyok határozatlan ebben a kérdésben. Véleményem szerint a keresztény egyházak híveinek 90%-a nem olvasta a bibliát vagy túl komolyan veszi és ezért nem jól vagy egyáltalán nem értelmezi a mondanivalóját. Nem köteleztem el magam egyik valláshoz sem de eddig a Tao-"izmus" (sajnálom hogy ezt a toldalékot kell használnom) áll legközelebb a szívemhez. Jézus tanításaival is egyetértek csak sajnálom hogy nem erről szólnak a keresztény tanítások. ez most elég szétszórtra sikeredett de folytathatnánk emilben ha gondolod. Érdekelne a véleményed.

Magadban!
Gary Hun - 2005 április. 17. 12:37:04

Ha valóban "csak" 18 éves vagy, akkor gratulálok ahhoz a nyílt és őszinte hozzáállásodhoz, amit az írásodból kivettem. Ritka, hogy valaki ennyi idős korában ennyire tisztán és szabadon el tud gondolkodni ezekről a dolgokról! Higgyél magadban, ez a legfontosabb és könnyebben megfogod érteni a világ dolgait!
Üdv. Gary.

Bocsi...
Corrigan - 2005 július. 11. 21:58:07

hogy ez megint előre került, csak kijavítotam benne pár elírást meg helyesírási hibát :)

Nem baj
flavcsy - 2005 július. 15. 17:21:29

Jól esett újból elolvasni.. mély gondolatok voltak és igazak