Rovatok
Ajándék
Buliztam
Érdekes
Ez az oldal, itt
Idézetek
Kieg. versekhez
Kultúrpajta
Külbelpol
Mélyértelmű
Mindennapi mindenfélék
Napló
novella
szerelmes sms-ek
Szerelmes-vágyakozós
Szüret
Veder
Vers
Belépés
Azonosító:
Jelszó:
Regisztráció
3 másik
Két kis iker magzat beszélget egy anya hasában [06-04-02]
Késő [05-06-17]
Azokon a napokon [01-03-08]
Keresés
Toppon
Porfogó [15-08-02]
Angolkóros [15-08-02]
Az Isten szeretője [15-08-02]
Szorgalmasak
Impresszum
Használat feltételeiA messziről jött templom
Érdekes - ddani - 2004. február 6.

Majdnem egy hete itthon vagyok, megjártam Londont, itt egy flashback - a neasdeni Mandir, méltán a világ egyik önjelölt csodája.

Shri Swaminarayan Mandir, Neasden
London nagy, és látszólag nem laknak benne angolok, ami nem baj. Hogy mi minden épülhet ki egy tényleges multikulti-életformából, azt igazán neasdeni kirándulásom során jött szembe. Neasden egy nem túl félreeső londoni városrész, sok hindu lakik arrafelé, mondjuk erre nem nagy kunszt így következtetni. Ugyanis.
A nyugati világ legnagyobb hindu templomát Neasdenben találhatja a bámész túrista vagy éppen a hívő. A mandir, azaz hindu szentély valami döbbenetes aprólékossággal kifaragott fehér kőcsoda, hatalmas és több csipke meg kacskaringó jut egy oszlopára, mint amennyi főszezonban a korzó összes matyósabroszán elférne. A szentélyt köztérnyi udvar övezi, szintén nem díszektől mentes, nyáron gondolom parkos-kertesebb, de télen is szobros-bokros, és az udvart faépületek határolják, barnálló keményfa szintén fullosan kidolgozott plasztikázással. Az impozáns kapu-homlokzatnál óva intenek fényképező- vagy egyéb elektronyosság (bekapcsolt mobil)befelecsempészésétől a kedves biztonságiak.
Mint kiderült, a fehér kő nagyrészt márvány, mely Angliában kevéssé őshonos, viszont a londoni hinduk Olaszországból szállíttatták Indiába, ahol több mint két és félezer szobrászmester faragta ki a hagyományos formákat és mintázatot. A nem-márvány-kő része bulgár mészkő, és minden egyes különálló darabot végül Neasdenben illesztették össze az önkéntes munkások. Mint valami extravagáns lego- vagy puzzle-téma. A szállítás alatt egy darabja sem sérült meg, és egyáltalán, valami karizmatikus áldásféleség lenghette be a munkálatokat, ezek a templomprojektek már csak ilyenek.
Nagyobb benyomást tett rám ez a hely, mint eddig bármelyik szent szöveg vagy vallási micsoda. Hipnotikus hatású a látvány, ki tudná megmondani, van-e transzcendens elem a keleti hagyományok mintázataiban. Gondolj egy kis keleti szobrocskára, ami valaha pár percre megbűvölte gondolataid, aztán emeld monumentális távlatokba ezt a hatást... Kéne ilyen Winamp-plugin.
Az építmény nyitva áll a nagyérdemű előtt, beugró csekélyke, élmény felejthetetlen. Cipőből kibujva csodálkozhatjuk végig az épületet, a kiállítást (színvonalas zanza a hindu hagyományokról) és a szentélyt, ahol magam részéről körbejártam, aztán fél órát csak ültem a szőnyeg közepén, és néztem felfelé.
Ez volt vasárnap délután, és nem véletlen írtam erről elsőnek, bár még sok szép és/vagy érdekest láttam. Fotózni nem szokásom, de kattints a linkre, ott vannak képek is.Kapcsolódó oldalak:
Neasden Mandir - www.mandir.org/