Rovatok
Ajándék
Buliztam
Érdekes
Ez az oldal, itt
Idézetek
Kieg. versekhez
Kultúrpajta
Külbelpol
Mélyértelmű
Mindennapi mindenfélék
Napló
novella
szerelmes sms-ek
Szerelmes-vágyakozós
Szüret
Veder
Vers
Belépés
Azonosító:
Jelszó:
Regisztráció
3 másik
Türelem [06-08-12]
hát igen...:( [06-04-21]
önkínzás, csapó egy [02-03-31]
Keresés
Toppon
Porfogó [15-08-02]
Angolkóros [15-08-02]
Az Isten szeretője [15-08-02]
Szorgalmasak
Impresszum
Használat feltételeiLetűnt idők
Érdekes - Mao - 2002. július 4.

Pettyet nosztalgikus húrokat pengetek, holott nem ez a szándék. Avagy gondolatok egy letűnt Budapestről

Előszó:
Kellemes összefüggés keresést a cikkben! Kicsi az ablak nem látom át mit írtam.

Épp most olvasom Kellér Dezső: Pest az Pest című művét. Ez ilyen önéletrajzi anekdotázások, ami a szerző foglalkozása(i) okán végig kalauzol az 1919-1970 közötti Budapest éjszakai-kulturális életén.

Talán nem kell bemutatni a szerzőt, még mindenki emlékezhet rá (88-ban halt meg) ő volt az a konferanszié, aki közben fogta a függönyt. Beszélni elképesztő orrhangon és lassan beszélt, de azért bele bírt kritizálni a maga lojális módján az akkor melaszba.

Ez a könyv, ami 1970-ben jelent (ma már ugye ez is történelem) eddig is taglaja a történteket, de az érdekes része az a háború előtti évek leírása. Mert ugye a háború utánikról még neküknk is vannak fogalmaink, drága jó szüleink történetei alapján. De erről ők sem meséltek, mert nem igazán tudtak róla.

Na most, ami engem igazán megkapott ebben a könyvben, hogy borzasztó nagy lelkesedéssel mesél emberekről, sorol fel neveket, mint hírességek, és az a szörnyű hogy még az ezeréves kulturális műsorok ismétléseiből sem dereng semmi. Ergo a hírnév is mennyire múlandó. Számomra egy-két néven kívül (Salamon Béla, Rejtő, Karinthy, Békeffy, Ábrahám Pál, Nagy Endre, Szép Ernő, Ráthonyi Ákos, Csortos Gyula, Herczeg-Komlós) a többiről csak onnan tudom, hogy ezek voltak, hogy ír róluk sztorit, akiket csak névként említ meg ("micsoda nevek voltak" felkiáltással): semmi. És ezzel azt hiszem még sokan lennének így.

Másrészt leír egy olyan Budapestet, ami ma már nyomokban sem lelhető fel, egy két ritka kivételtől eltekintve. Ahogy aművelt baskír mondja: így múlik el a világ dicsősége. Pedig ez csak 70 éve volt! Tudjuk mi még mi az az "ragyogó fényű ívlámpa"?

Legédesebb modnjuk az, amikor arról mesél, hogy a 20-as években gyerekszáj történetek írt egy újságnak, nagy sztárok gyerekeinek a szájába adva a vicces mondandókat. Ezek a nagy sztárok gyerekei: Karinthy Cini (hány éve halott ő is), Komlós Juci. Egyébként ezért ragadt rajtuk (többek között) ez a becéző név.


Szia Gabor,
hannoca - 2002 július. 4. 10:42:02

en is nemreg olvastam egy ilyesmi konyvet, a Biciklizo majom cimut, ahol meg Heller Agnes irja le az eletet. Az is nagyon izgalmas, ahogy leirja a hajdani Lukacs kort, meg hogy hogy lehetett marxistakent bennmaradni vagy kimaradni. Az is nagyon jo, ahogy a regi zsido Budapestben "setalgat". Ti ismertetek azt a szot, hogy Lipóci? A gazdag orrfennhordo zsidogyerekek szinonimaja. A Lipotvarosiak, szemben a Heller-fele szegeny ill. lecsuszott gyerekekrol. Tok jo szo.
Es nagyon izgalmas, meg vannak benne nagyon jo gondolatok. Nekem szemelyesen nagyon tetszett, ahogy 56ot kantianusan magyarazza, mert amikor Tubingenben voltam, es a fal X eves evforduloja volt, akkor ketten a csoportbol a fal ledonteset ilyen kanti moralfilozofia alapjan neztuk, es pont ugyanazt irja o is 56tal kapcsolatban.

Lipócia
Dani - 2002 július. 4. 13:01:44

B*cher Iván (kizárt, hogy megkeressem a jó karaktert) még ma is használja, sőt. A Kutya Mandovszky című kötetében nagyon jól ábrázolja az egykori zsidó Bdapestet, érdekemes belenézni. Bcher amúgy nagy szerelmese Úlipótvárosnak, mellesleg megértem.

Lipócia
Dani - 2002 július. 4. 13:02:09

B*cher Iván (kizárt, hogy megkeressem a jó karaktert) még ma is használja, sőt. A Kutya Mandovszky című kötetében nagyon jól ábrázolja az egykori zsidó Bdapestet, érdekemes belenézni. B*her amúgy nagy szerelmese Úlipótvárosnak, mellesleg megértem.

ä
Tamás - 2002 július. 4. 13:04:13

miért küldöd el a kritikádat kétszer, kis ravasz pontvadász :)

Mint szerkesztö
hannoca - 2002 július. 4. 13:49:58

megprobaltam torolni a dupla hozzaszolas egyiket, de ez lett belole:

Warning: Missing argument 2 for kod2kritikaid() in /usr/local/glftpd/site/www/www.amator.nws.hu/rewritefunc.inc.php on line 105

Warning: Supplied argument is not a valid MySQL result resource in /usr/local/glftpd/site/www/www.amator.nws.hu/rewritefunc.inc.php on line 59

Warning: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /usr/local/glftpd/site/www/www.amator.nws.hu/rewritefunc.inc.php:105) in /usr/local/glftpd/site/www/www.amator.nws.hu/session.inc.php on line 3

Warning: Cannot add header information - headers already sent by (output started at /usr/local/glftpd/site/www/www.amator.nws.hu/rewritefunc.inc.php:105) in /usr/local/glftpd/site/www/www.amator.nws.hu/_kritikatorol.php on line 17

Hmmmm... Tamas?

Én is megrópáltam
Tamás - 2002 július. 4. 13:52:24

élni szerkesztői jogaimmal és eleget tenni szerkesztői kötelezettségeimnek, de a technika ördöge rajtam is kifogott. Fogalmam sincs, hogyan történhetett, és miértm de nekem sem megy. Ígérem hamarosan rendbeteszem a dolgokat és még sokminden mást is...

Peldaul ha mar itt tartunk
hannoca - 2002 július. 4. 13:57:45

OFF topic, en nem tudok belepni arrol a megnyito oldalas lenti beleporol, csak cikk mellol. Es nem valnak mindig olvasotta a cikkeim, ezert ha be vagyok lepve, nem latom csak az ezereves cikkeket. Ezert mindig mindenfele cselt kell kiotolnom.

2.5b
Tamás - 2002 július. 4. 14:04:44

itt tartunk most kb, ha mindenáron verziószámot akarnánk adni az oldalnak, amint lesz egy kis időm, eltűnik az a b (Beta).
A megoópáltam persze megpróbáltam.