Rovatok
Ajándék
Buliztam
Érdekes
Ez az oldal, itt
Idézetek
Kieg. versekhez
Kultúrpajta
Külbelpol
Mélyértelmű
Mindennapi mindenfélék
Napló
novella
szerelmes sms-ek
Szerelmes-vágyakozós
Szüret
Veder
Vers
Belépés
Azonosító:
Jelszó:
Regisztráció
3 másik
Bandukoltam [12-11-06]
Egy perc [05-06-11]
zárvány [01-10-08]
Keresés
Toppon
Porfogó [15-08-02]
Angolkóros [15-08-02]
Az Isten szeretője [15-08-02]
Szorgalmasak
Impresszum
Használat feltételeiszkúl
Érdekes - ddani - 2002. január 11.

dolgozat. remélem, olyan lyól szórakoztok rajt, mint én.

Miben különbözik a Gyros büfé?

Dányi Dániel arculatelemző dolgozata az Arculatterv és Design tanegységhez,
ezen belül a pesti belvárosban lelhető számos gyros-étkezdék összegző és komparatív elemzése témájában.

Témám választásakor a kiinduló gondolatom az volt, hogy a gyros-büfét, mint általam kedvelt zsánerikus étkezdét mutassam be általában, a maga jellegzetes jegyeivel és működésével, mondván, hogy messziről felismerhető és viszonylag egységes jelenséggel van dolgom. Ám kiderült, hogy a gyros útjai ennél kuszábbak, még a Nagykörút viszonylatában is. Ezért hát két részre tagoltam tanulmányomat: az elsőben levezetem a kiinduló konceptet, ezután egy konkrét büfélánc, a 3 testvér éttermeit veszem dizájn-górcső alá.


I.

Az utóbbi években hirtelen felbukkant, sajátságos és gyorsan népszerűvé vált, török jellegű büfék formai ismérveiről:

A gyrost, avagy döner-kebapot felszolgáló egység legelső ismérve (a fűszeres sülthús-illat után) az utcai frontra nyíló, nyitható kirakatablak. Ez a gyorsgyrosos (J) lelke, itt áll meg a vevő, hogy felismerje a helyzetet és szendvicset vásároljon. Az árusítás módja itt fontos arculatelem, elsősorban az ablak mögött „élőben” készített forgó, sülő illatos hústorony nyújtotta vizuális élmény, mely impozánsabb bármilyen plakátnál. Az utcára nyíló ablakocska mögött áll az eladó, és vágja a husit, nagy, látványos késsel – ki van ez találva, és sokkal jobban néz ki egy szottyosan melegedő pizzaszeletnél. Az arab (török, görög satöbbi) Ali Baba vígan vigyorog a zöldséggel, szósszal és minden jóval kecsegtető gasztronómiai sztriptíz fölött, és rutinos, fürge mozdulatokkal rakja össze a tésztába a kívánt dolgokat. Külön megkérdi: jöhet-e csípős, hagyma? Az utcai front pici felületre összpontosítja a bolt minden vonzerejét, ráadásul azonnali vásárlásra csábít, hiszen csak oda kell lépni az ablakhoz, és mire előkotorjuk pénzünk a tárcából, ripsz-ropsz, omlik a pitánkba a sok jó, és mehetünk is tovább teli kézzel és szájjal.
Ez volna a gyros szendvics rövid, ütős működési folyamata. Ám mi rejlik az ablak mellett nyíló beltérben? Az étterem belseje (a továbbiakban nem érdemes a bódékkal foglalkozni) szintén könnyen kiismerhető, jellegzetes plexi-pulttal, mely többféle, nagy mennyiségű készételt vonultat fel a szemnek. Itt érdemes egy kis kitérőt tenni, nevezetesen a gyrosos multikulturális nemzetközi konyhai volta, annak is nyelvi arculata felé. Az ételek ugyanis egzotikus keleti neveket viselnek, ám általában mindenféle magyarázat nélkül. Ez arra készteti a vásárlót (hacsak nem tud törökül), hogy kérdezősködjön az ételekről, gyakran olyanról is, amit, ismerve mibenlétét, egyébként nagyívben elkerülne. Ehhez hozzájárul a gusztusos, dekoratív elrendezés is: minden tál kis zöldségkompozíciókkal, fogpiszkálókkal stb díszítve kerül a pultra. A színes, izgalmas ételpult elvonja a szemet a háttérben húzódó mikrohullámú sütők, pénztárgépek, konyhaszerkentyűk szürke sivárságától, amit tükörfalak, törökös vázák-cserepek, növények, kiállított üdítősdobozok tömege is hivatott kozmetikázni. Egy kismagnóról keleties „gyros-zene” ad egy újabb réteget a jellegzetes hangulati elemekhez. Az árak a tükrön, szemmagasság fölött, illetve a pulton, az ételek között láthatók, maximálisan kiemelve, ami kiemelhető: magát az árut.


1 2 következő