Rovatok
Ajándék
Buliztam
Érdekes
Ez az oldal, itt
Idézetek
Kieg. versekhez
Kultúrpajta
Külbelpol
Mélyértelmű
Mindennapi mindenfélék
Napló
novella
szerelmes sms-ek
Szerelmes-vágyakozós
Szüret
Veder
Vers
Belépés
Azonosító:
Jelszó:
Regisztráció
3 másik
Sohase... [06-04-08]
Nem szabad szánni! [06-03-05]
Merengés [05-02-23]
Keresés
Toppon
Porfogó [15-08-02]
Angolkóros [15-08-02]
Az Isten szeretője [15-08-02]
Szorgalmasak
Impresszum
Használat feltételeiAz angol királynő parkja
Buliztam - thomaskerekes - 2006. július 20.

koldusként Angliáaban


London magán hordozza volt világbirodalmi jellegének jegyeit. Mindenütt hadvezérek, győzelmi emlékművek, szobrok. Ám a hétköznapi ember számára csak nélkülözést jelentett a mindennapos háború. London megszokta nyomort, de nem fordítja el az arcát.
A Victoria pályaudvar környékén több indiai színes ruhát, zsidó kaftánt, kurd fejfedőt látsz, mint angliai cilindert. Az erdélyi cigányok a Trafalgár téren árulnak olcsó/és vagy hamis/ aranyat. Olcsó az élet. Buszon töltheted napjaidat az emeleten, ismerős társakra találsz majd.
A British Múzeum ingyenes, és a ruhatár is. A képtárak is.Ha kicsúsztunk az időből, a ruhatár dolgozói megvártak bennünket. A Saint Martin templomban meghúzhatod magad, ha esik az eső, néhány öreg hobó a pad alatt horkol. Itt áldatlan a vita, hogy megnyissák-e a szegények előtt a templomokat, vagy nem? Ha véletlenül magyar szót hallasz az utcán, összeismerkedtek, és többször találkoztok, előbb-utóbb meghívnak egy kávéra és reggelire. Kíváncsiak a reggeli hírekre és szeretik látni a hazaiakat. A City ebédlőiben, ahol a bankárok ebédelnek, fel se tételezik, hogy fizetés nélkül elsietsz. De nem is szólnak rád, ha észreveszik. Barátom az útra egy forintot, egy fontot sem hozott, de teli volt a pénztárcája, amikor eljöttünk. A Soho-ban a legadakozóbbak az emberek. Rengeteg az utcai zenész, láttunk néhány brancsot, dob nem volt, a „ritmusszekció” a lábára kötött coca-cola alumínium -dobozával verte a taktust. Lemezükért a magyar kiadók sorba álltak volna.
Ingyenes az őrségváltás, ha ezt akarod, de a mindennapos tüntetés se utolsó mulatság, de ennél még szórakoztatóbb a lovasbemutató a parkokban, a Hyde Park, és a skótok vidám felvonulása, dudákkal. A Hyde Park sajnos majd minden alkalommal üres volt. Ellenben több mezőgazdasági tüntetés is zajlott Tony Blair agrár-intézkedései miatt. Hosszú órákat tölthetsz antikváriumokban és könyvesboltokban. Az utcák teli vannak a híres emberek szobraival. Sok képtár és múzeum ingyenes. A Trafalgár tér nemzetközi jellegű, bárhonnan érkezel, hallani fogsz hazai szavakat. Rengeteg a galamb, de naponta takarítják a teret. Az utcákon bűvészek, élő szobrok, artisták szórakoztatják az embereket. Megismertünk egy idősebb urat, elegáns öreg volt, délelőtt felszállt a piros emeletes buszra, zakójában egy lapos üvegnyi whisky, és még délután is tartott a körutazás. Rengeteg Londonban a park. Vadkacsák úszkálnak a parkok tiszta vizű tavaiban, a gyermekek sárkányt eregetnek, de a lovakat is ott járatják. Délben rengeteg ember a füvön hever és barna papírzacskóból szendvicset ebédel. Konyhájuk gyalázatos, de a szendvicseik kreativitásról árulkodnak. A kocsmák az európai szokáshoz képest jóval korábban zárnak, de sorban kell állni a bejáratnál. Az ír jellegű kocsmák a leglátogatottabbak. Fapadló, vágni lehet a füstöt, s néhány korsó után már egyáltalán nem tartózkodóak. Nagyon hidegtűrő népség. Télen rengeteg a rövid nadrágban kocogó férfi, és ma is megborzongok, ha arra gondolok, hogy mezítlábas körömcipőben, nyári ruhában, miniszoknyában, kabát nélkül ugranak ki a lányok a metróból, és állnak sorba a pub-ok előtt.
Ha a Viktoria pályaudvaron beállsz a büfébe-az ötven méteres asztal, melyre fej magasságba pakolják a kávét és szendvicset, lassan megtelik. Talált újságot lapozol, látod, hogy mely hely ürül. Két-három decis poharakban isszák kávéikat, melyeket nem lehet egy pillanat alatt felhörpinteni, mint az olasz, vagy magyar expresso-t. A maradék a tied.


előző 1 2 3 4 következő