Rovatok
Ajándék
Buliztam
Érdekes
Ez az oldal, itt
Idézetek
Kieg. versekhez
Kultúrpajta
Külbelpol
Mélyértelmű
Mindennapi mindenfélék
Napló
novella
szerelmes sms-ek
Szerelmes-vágyakozós
Szüret
Veder
Vers
Belépés
Azonosító:
Jelszó:
Regisztráció
3 másik
Édesapám [05-10-15]
10 sor [05-06-13]
Nem vagyok rasszista!!! [03-06-12]
Keresés
Toppon
Porfogó [15-08-02]
Angolkóros [15-08-02]
Az Isten szeretője [15-08-02]
Szorgalmasak
Impresszum
Használat feltételeiAz angol királynő parkja
Buliztam - thomaskerekes - 2006. július 20.

koldusként Angliáaban


Simán bejutottunk Angliába, az angliai télről sejtettük, hogy enyhébb, eleve úgy terveztük, hogy parkokban és pályaudvarokon, vagy mellettük alszunk. Kettőnknél nem volt egy forint sem, hazaérkezve azonban majdnem egy hónapig abból éltünk, amit –onnan - hoztunk. A parkokból és pályaudvarokról Londonban nem rúgják ki az embert. Ha véletlenül egy magántó mellett kötöttünk ki, akkor előfordult, hogy kihívták a rendőröket. Azok felkeltettek bennünket, mi kerestünk egy másik helyet és kész. Mindig volt, hol aludnunk.
Az Angol Királynő Parkja volt köztük a legjobb. Egy elhagyott buszmegállóban két másik sorstárssal osztoztunk a helyen. A várótér fapadon, a szabadban. Az egyik egy öreg angol borissza csavargó volt. Berzenkedett a nem kívánt hálótársak miatt. Fa King volt a bizalmas neve, mert éjjel hazaérve sűrűn rugdalt bennünket, mert nem fért el kényelmesen, s mondogatta órákon át: „*****ing”.
Másik hálótársunk egy indiai volt. Ruhatárát köbméternyi szennyes zacskóban tartotta, reggel és este sokat pakolt, ám mindent otthagyott a szemünk láttára. Dolgozott valahol, késő délután érkezett, kissé sherry és curry illatfelhőbe burkolva.
Ha elszánod magad, hogy nem a Ritzben szállsz meg Londonban, hanem a szabad ég alatt, akkor kell egy hálózsák.
A legjobb a „múmiafazon”, így csak az orrod látszik ki. Így a sapkád nem fog aláférni, de ha magad mellé teszed, reggelre pénzt fogsz találni benne, aztán ébredés után mehetsz azonnal egy közeli pályaudvarra kávézni.
Alád egy strandokon használt műanyagféle kerül, polifom a neve, a legjobb az alumínium szálas, mert valóban visszaveri a tested súlya által alattad keletkezett hőt. Lehetetlen megfázni, ám a szél nagyon kellemetlen lehet. Aludtam egyszer olyan huzatban, hogy nem tudtam rágyújtani, ám, ha visszafeküdtem a zsákba, már nem fáztam.
Aki először alszik pályaudvaron, sötétben, járdán, nagyon fél.
Mikor este lefekszel, hálózsákodba, a lábadhoz rakod irataidat, a nálad levő holmit, felhúzod a cipzárt.
Mint egy darab, védtelen fa fekszel ott, karjaid szorosan a tested mellett.
Ha itt most arra megy egy angol futball- huligán, néhány pint sörrel a fejben és vesztett a csapata és rajtad, tölti ki haragját, fejed egy pillanat alatt mállik szét a kövön. Névtelenül, nyom nélkül halsz meg idegenben, a védekezés legkisebb esélye nélkül. Elfogadni ezt a legnehezebb.
Ha azonban oldalt fekszel, melletted 20 centire kopognak a léptek. Te csak csizmákat és bakancsokat látsz és a sapkádban lassan gyűlő aprót. A sapkát nem a kolduláshoz raktuk ki- koldulni legjobb a Soho-ban fényes délben-hanem azért, mert nem fért hálózsákunk sityakja alá. Londonban a piros postaládák magassága fölött elhelyezett étel és ital gond nélkül elvehető az utcákon. Magyarországon, ha folyadékkal teli üveget találok, gondosan elkerülöm. Londonban minden utcán és háztömb körül találsz ehető ételt és italt a postaládákra helyezve.
Angliában gondos háziasszonyok gusztusos csomagolásban rakják ki a szendvicseket a szegények számára, a legnagyobb fogás egy olyan csomag volt, -érintetlen, bolti csomagolásban-melynek aznap járt le a szavatossága. Lazac volt, melyet addig soha nem ettem. Sajnos szarvasgombát nem találtunk.


előző 1 2 3 4 következő