Rovatok
Ajándék
Buliztam
Érdekes
Ez az oldal, itt
Idézetek
Kieg. versekhez
Kultúrpajta
Külbelpol
Mélyértelmű
Mindennapi mindenfélék
Napló
novella
szerelmes sms-ek
Szerelmes-vágyakozós
Szüret
Veder
Vers
Belépés
Azonosító:
Jelszó:
Regisztráció
3 másik
Álom [06-12-16]
Ragaszkodom [05-06-11]
Fejjáték [05-04-27]
Keresés
Toppon
Porfogó [15-08-02]
Angolkóros [15-08-02]
Az Isten szeretője [15-08-02]
Szorgalmasak
Impresszum
Használat feltételeiCSD - reveláció
Buliztam - hannoca - 2002. június 24.

A hétvégén (csüt-vas) Berlinben jártam. Berlin szuper, csodálatos, fantasztikus, igazi nagyváros meg világváros, minden porcikája tele van kultúrával meg múlttal meg birodalmisággal, meg hangulattal.

Čppenséggel szombaton volt a Christophers Streeet Day, ami olyasmi mint a Lovaparade, csak kicsit kisebb, de sok kamion meg zene meg ember van, és mindez homo-leszbi-gruppen stb-ben, tehat a szexualis kisebbsegek felvonulasa. Fantasztikus volt. Mint amikor egy büdös kocsmábol ki megy az ember a friss levegöre, hogy valami nagyon közönseges hasonlattal eljek. Egyszeruen teljesen vidam es felszabadult modon foldbe lett taposva minden ostobasag es sztereotipia es nyomaszto szerepkenyszer ebben a Macho-Nö temakorben. Pl. rajottem, hogy a tarsasagom tagjai milyen elavult himsovinisztak egytol egyig. Nem arrol szolt a dolog, hogy kiguvadt lihego es vagy szornyulkodo szemekkel bamuljuk a kulonbozo "allatfajtakat" hanem csakugy spontan mindenki csinalhatta a magaet. Nem kell, de lehet, tenyleg semmi eroltettettseg muviseg, izzadsagszag. Vicces meg aranyos emberek, csupa parok, rengeteg fiu, mindeegyik felszabadult meg valahogy nagyon termeszetesen kedves es gyenged.
A legjobban az tetszett, amikor az egyik mainstreames kocsiban beraktak az I will always love yout. Nevetes, fintorgas, es ket srac elkezdett ra lassuzni, hatalmas csokolozas, az egyik meg egyutt is enekelte nehol a szamot, tenyleg a legjobb megsemmisitese annak, amibol ez a popdivacult kinott. Szoval szuper, es nagyon, nagyon nagyon jo.
Kulon a machoknak: ennyi jo testu ferfit egy rakason nem nagyon lehet latni - a jo az volt, hogy mast se kellett szegyellni, hogy nem ez szamitott.


Kérdés
détéel - 2002 június. 28. 11:55:09

Talán négy éve én is voltam a fenn nevezett eseményen (a gyengébbek kedvéért ez a Magyarországon Meleg Büszkeség Napjának nevezett esemény) Münchenben és tényleg volt benne valami nagyon megható. A kérdésem csak az, hogy hogy jön ide a himsovinizmus? Nem kötözködés, csak nekem nem kapcsolódik össze a kettő. De a válaszod nagyon várom.

Hát úgy
hannoca - 2002 június. 28. 13:23:07

hogy van ez a férfiközpontú társadalom amiben élünk - mert azért úgy nagy vonalakban csak abba élünk, és ennek az alapvetö formáját rúgja fel a férfi-férfi pár. Mert nem ennek a sémának felel meg.
Ha konkrétan a társaságra tett megjegyzést kérded, úgy hogy, nem arról szólt, hogy juj ott csókolozik két lány, meg fü egy nagy cici, meg micsoda kurva jó néger nö stb... Meg hogy nagyon vicces, de ugye azért az mégiscsak undi, ha két fiú. Gondolj csak arra, milyen lenne egy ilyen fesztiválra a Manh.Dani-Bence-Pozsi társaságában elmenni. Szerintem rémálom. Pont mert igy látnák, és nem bírnának az ilyen félig megjátszottt félig megszokott machoszerepükböl kilépni. Csak azért nem akartam ilyeneket irni, mert mindenki föleg a Bence meg fog rám haragudni, meg személyeskedés.
Még egy példa: Amikor Abettel és Eszterrel elmentünk megnézni a hálószobák és elöszobákat, és elmeséltük, akkor mind a Bencéék azt mondták, hogy persze nekünk tetszett a sok pasi-pasi pár, de hát nekik is tetszene egy leszbi film, és hogy férfi szemmel ez ám más, meg visszataszitó. Na ilyen a CSD-n nem volt. Hogy igy meg ugy más ez igaziból, meg nem is olyan, meg ilyen meg olyan szemmel. Hü, érted?

Szerintem meg így
détéel - 2002 június. 29. 19:00:29

Ez idáig stimmel, én arra lennék kiváncsi, hogy ez mennyiben szörnyűlködés a részükről, illetve az elfojtott-megjátszott machoszerep, és mennyire ténylegesen csak poénkodás, ami mögött nincsen valódi undorodás. Az én véleményem szerint, vannak az általad felsorolt emberek között olyanok, akiket valóban nem zavar, ha meleg párt látnak és olyanok is vannak, akik poénkodnak, de ha élőben látnak ilyen "szörnyűséghet" akkor tényleg felfordul a gyomruk, mert nem birják elfogadni a másságot, legfeljebb szlogenek szintjéig. Értek engem már nagy meglepetések. A dologban a szép az, hogy szerintem ezek az emberek valójában nagyon szeretnének baromi elfogadók meg toleránsak lenni, mert az olyan klassz dolog, pláne ebben a társaságban és legnagyobb bánatuk, hogy nem sikerül. A kérdés az az, hogy miért nem sikerül? Mennyire elitélhető valaki, ha "természetes viszolygást" érez valamilyen kisebbséggel szemben? Mondható-e, hogy nem tehet róla, valójában nem akarna megbotránkozni, de amikor meglátja, akkor mégis ledöbben. És "gyógyítható" lehet-e ez, mondjuk azzal, ha meglátogatnak egy Christopher Street Day-t? Hiszen többek között ennek a rendezvénynek a megismertetés is a célja. Tudod, mint a meleg sátornak a szigeten. Én azt hiszem, hogy nagyon nehéz elfogadni a másságot úgy, ha nem ismered és nem tudatosul benned, hogy ténylegesen miben áll a mássága, miért más és hogy esetleg az a más az mennyire hasonló. Én máig viszonylag gyakori németországi tartózkodásaimnak köszönhetem, hogy abszolút el tudom fogadni a homokosokat. És ebben az évekkel ezelőtti CSD-nek is szerepe volt. Amikor kinn megismertem melegeket, lehetőségem nyilott arra, hogy beszélgessek velük, csak akkor döbbentem rá, hogy ugyanazt érzik, mint én. De nekem lehetőségem volt arra, hogy ezt felismerhessem. A szép az lenne, ha ezt a lehetőséget, más is megkaphatná. Hogy bizonyos eszmék ne alacsonyodjanak le a szlogenek és deklarációk szintjére.

Kedves Hannóca és Détéel!
Dani - 2002 július. 1. 17:40:54

Hát igen, el kell, hogy ismerjem, hogy ti tényleg fantasztikusan toleránsak vagytok. Az ember olvas titeket, és süti a tolerancia, le is barnultam tőle!
Kedves Hannóca! Tudod, én nem hiszem azt, hogy a világ úgy lenne kerek, ahogy te gondolod, de. Amit te itt írtál, az egész egyszerűen nem korrekt. Igazából nem akartad kimondani, leírni, de hát ha már egyszer úgy alakult, mégiscsak megemlítetted, hogy rémálom ezzel és ezzel az emberrel elmenni egy meleg fesztiválra, mert ők olyanok, amilyenek. Viszont te átérzed, vallod, és követed az ott meglévő toleráns eszmét.
Tudod drága Hannóca, én értem, hogy te nem akarsz nekem rosszat, és felülről szemlélve átlátod az én kissebségekkel kapcsolatos érzéseimet. Tudom, te ezzel kapcsolatban tökéletesen tájékozott vagy, és úgy ismersz mint a tenyeredet!
Nem tudom, hogy mennyire vagy megbántódva a sok-sok buta férfi miatt, aki körülvesz téged, akik általában rosszat akarnak neked, nem tisztelnek és megsértik a lelked. Félek, hogy ezek a borzasztó férfiak rengeteg csalódást okoztak, ezekről te nem tehetsz, te a környezetedet olyan tökéletesen kezeled, hogy megszűnik miattad a fronthatás.
Mindig lehetett tudni, hogy te melyik férfival hányadán állsz, nőket különben sem szoktak machonak hívni. Viszont lehet – akár átvitten is – a társaságodban lemachozott féfiakat tolerálatlannak nevezni, szinte már-már sajnálkozva. Drága Hannóca, legyél már ennél okosabb, jó?
Tudod nekem homoszexuális tanárom, osztálytársam van, utóbbival most vitorláztam együtt két napot. Teljesen őszintén mondom, idegesített, amikor megcsipkedett, vagy megsimogatott. És ezt meg fogom majd Neki mondani, mert egy jó haverom, és egész őszinte szoktam vele lenni.
Tudod a közvetlen környezetemben vakok, mozgássérültek, szellemi sérültek, homoszexuálisok, romák, zsidók vannak, akik megosztják velem a problémáikat, félelmeiket, és ez nekem így természetes.
Tudod ez az egész kérdés sokkal bonyolultabb annál, hogy a férfiakkal szembeni általános fenntartásaidtól meg a homoszexualitás-macho-soviniszta tengelytől ne rugaszkodjál el.
Tudod az egész írásodat úgy, ahogy van kikérem magamnak.
Kedves Détéel! Erre az írásra sokkal okosabban is reagálhattál volna, szürke apródnak tűnsz Hannóca mellett. Sajnálom, komolyan. És senkit nem akarok megbántani. De ez nálam ingerküszöb feletti.

Draga Dani,
hannoca - 2002 július. 2. 09:53:55

latod, nem azert nem akartam aneved leirni, mert annyira halal anonim vagyok, hanem mert gondoltam,hogy csak felreerteni lehet azt amit irtam, olyan emberek szamara akik vajmi feluletesen ismernek.
Nem arrol irtam, hogy te mennyire vagy tolerans - ezt nem tudom, annyit nem szoktunk toleralni valo helyzetekben egyutt lenni. Hanem pontosan azt irtam, amit ideztem: remalom lenne pl. legyek konkret veled es mondjuk a Pozsival elmenni egy ilyen fesztivalra. Bar lehetsegesnek tartom, hogy normalisan viselkednetek, de kozos egyuttleteink tapasztalataira alapozva megis az jutott eszembe ott es akkor, hogy mennyire nem kellenek nekem ezek a sikamlos megjegyzesek korlatolt trefak. Igenis szarul erzem magam, amikor azon viccelodtok, hogy juj de izgi ha ket lany , tudod, meg a menstrualo kinai kislanyok, na jo,m ez csak vicc volt, az mar tul abszurd ahhoz hogy szarul erezzem magam tole. Es? Nevetek rajta, mert huzzam fol az orrom? Annyira nem fontos.
Azt a faszsagot valoszinuleg a szokasos elso felkbuzdulasos duhodbol irtad, hogy:a sok-sok buta férfi miatt, aki körülvesz téged, akik általában rosszat akarnak neked, nem tisztelnek és megsértik a lelked. Félek, hogy ezek a borzasztó férfiak rengeteg csalódást okoztak, ezekről te nem tehetsz, te a környezetedet olyan tökéletesen kezeled, hogy megszűnik miattad a fronthatás.
Ezt honnan a jo budos ... szurted ki az en szovegembol szivem, csakhogy en is eleresszem a voroskodos felhaborodasomat, amit ez keltett bennem. Hol a picsaba irtam en ilyesmit azt legy oly jo szovegreszletek szoveghu elemzesevel bemutatni. Koszi.
A himsovinizmus talan? Vagy a patriarchalis tarsadalom, meg a szerepkenyszer? Talan nem letezo dolgok? Gondoltal mar arra, hogy nem a szemelyes elmenyemet meg a lelkemet ontottem ki ezzel, hanem altalanosabb dolgokat fogalmaztam meg, amikre szerintem pl. egy ilyen fesztival reagal. Mert felteszem nem a z en lelki dramaim megoldasara vonult utcara fel Berlin? Na, akkor mi van? Lehet hogy nem onelemezni akartam eppen? Gondolkozni is szoktal mikozben elolvasod amit irok, vagy csakugy a neved lattara elont a duh?
Mindig lehetett tudni, hogy te melyik férfival hányadán állsz, nőket különben sem szoktak machonak hívni. Viszont lehet – akár átvitten is – a társaságodban lemachozott féfiakat tolerálatlannak nevezni, szinte már-már sajnálkozva. Drága Hannóca, legyél már ennél okosabb, jó?
Az egegyadtta vilagon nem neveztem senkit toleralatlannak: olvasd at jobban Pusztan arrol van szo, hogy nem az un. Aloes hangulatv az, aminek gyurujeben pl. a legjobban ereztem volna magam ott. Es a lemachozas az egyetlen amit jol ertettel, igen kepzeld el, szamomra sokszor elmosodik a hatar a jatszas es az igazik kozott, akkor tenyleg mindig arra kell gondolnom, hogy ugyan a Dani most nyomja ezt a nagyszaju dumat, de igazibol nagyon kedves, rendes srac. Hidd el egyebkent erre gondolok, tobbnyire, csak neha elbizonytalanodom. Akkor most egy szemelyes pl. hozok fel kivetelesen, bar akkor megint ossze fogod keverni, es azt hiszed az egesz az. Leirom jol lathatoan: nem . Ez csak egy pl. Pl. Pozsi baratom ugye sokszor megjatsza kemeny vicces mocskos szaju szivtipro csavot. De van az a masik Pozsi, mert ez csak jatek ugye. De azert ha esetleg valami kellemetlent kerdezek, akkor nagyot tud dordulni a konyhaajto. Hat ilyenkor azert elgondolkozom azon, hogy melyik is az igazi? Meg hogy hol van a macho jatek hatara, es mikor valik megszokassa.
Az egyeb tolerancia teruletek, amiket felsoroltal, nem jonnek ide tudod miert? - magamat ismetlem - mert nem toleranciarol beszeltem en, hanem arrol, hogy magamat ismetlem megint, nem kivantam a hatam kozepere, egy azta milyen jo melle van annak a neger csajnak megjegyzest sem. Egyebkent szvsz mar egy ilyen megjegyzes is valamennyire himsov. Tudod, amikor- tudom, ti csak vicceltek, engem megis, hat ev utan is zavar - aru, meg termek lesz abbol a nobol. Lovasaron a fogat nezik igy az allatnak. Ennyi volt igaz, abbol amit irtal: hogy zavar ez a fajta machosagotok, himsovinizmusotok. Az osszes tobbit jol kispekulaltad: Egeszsegedre.
Hazi Feladat: hanyszor talalod meg a tolerancia szot a szovegemben? Vagy azt, hogy nem vagyotk toleransak?
Ezzel szemben hanyszor talalod meg a macho szot a szovegemben? Es milyen osszefuggesben? Ezek csak affele olvasassegito kerdesek, tanultam, hogy a nyelvoran is ilyeneket kell adni.
Puszi, Hanna.

Ja, valamit kifelejtettem, csak hogy ne legyek annyira kulturalt
hannoca - 2002 július. 2. 10:29:48

a ferfiakkal szembeni altalanos fenntartasaimat honnan kurva lyukbol szetted elo, kicsi madaram? A fuledbol huztad ki, Shrek modjara???? Es meg te nem akarsz megbantani senkit! Azert Danikam, olvasd el amit irtal, akartad nem akartad, igencsak sertoeket irtal ram. Olyanokat amiknek
1. Nincs koze a temahoz.
2. Nincs koze az irasomhoz.
3. Es nincs semmi kozod hozza.
4. Amikrol a budos vilagon semmit nem tudsz, mivelhogy nagyjabol Böll szavaival elve, annyira ismerjuk egymast, mint azok az emberek, akik ugyanarra a kozos wcere jarnak a dolgukat elintezni.
Mivel en ezzel tisztaban vagyok, ezert nem is irtam semmi olyan melyenszantot vonasaidrol, minthogy hogy viselkedsz a homokosokkal/romakkal meg Allen Ginsberggel szemben. CSUPAN, lentebb elolvashatod, ezt mar leirtam.
Mi a faszom koze van ehhez az egesz baszashoz, amirol itt szo van, az en maganeletemnek? Megmondom, kicsi paparazzinovendekem, csakhogy jolesoen sertegethessek en is: SEMMI. En pl. nem vontam bele a te maganeletedet sehova. Es az iment kitoroltem ket sort, mert annyira nem jo erzes egy ekkora baromsag miatt rajtad koszorulni a nyelvem. Te neked viszont jolesett bevonni az en viszonyulasaimat meg maganeletemet ide. Hat tudod mit gondolok errol Dani: Hogy ez igen senkihazi aljas ronda dolog volt, es baszd meg, hogy ilyen sikra kellett terelned egy normalis cuccot!
Hi,
Hanna.

Meg valamit kifelejtettem, csak hogy kulturalt is legyek
hannoca - 2002 július. 2. 10:51:08

Lasd, nem a mindent lenezo tolerancia akart belolem szolni:
Revelacio, tudod mit jelent? Azertt volt az, mert magamat ismerve, sajat eloiteletteimmmelmentem oda, hogy hat az eletben nem olyan minnt a filmben, meghogy negem bizots rosszul fog erinteni ez a szexualis szabadossag. Az volt a revelaacio, hogy szabadsag volt, nem szabadossag. Revelacio: benned is megvaltozik valami. Tobb leszel, felismersz valamit, tanulsz valamit egyszerre. Na, Dani? Kapiskalod, vagy csak a sajat duhfelhoded latod? Ez itt en vaagyok, aaz en szavaim, nem egy osszeeskuveselmeletgyar.

Nőjünk fel a feladathoz
Dani - 2002 július. 2. 11:49:54

Macho: számold meg magad.
Macho+személyeskedés: olvasd el újra, hogy mit írtál te és mindenképpen rá kell, hogy jöjjél. „Gondolj csak arra, milyen lenne egy ilyen fesztiválra a Manh.Dani-Bence-Pozsi társaságában elmenni. Szerintem rémálom. Pont mert igy látnák, és nem bírnának az ilyen félig megjátszottt félig megszokott machoszerepükböl kilépni. „. „Egyszeruen teljesen vidam es felszabadult modon foldbe lett taposva minden ostobasag es sztereotipia es nyomaszto szerepkenyszer ebben a Macho-Nö temakorben. Pl. rajottem, hogy a tarsasagom tagjai milyen elavult himsovinisztak egytol egyig.” Borzasztóan hülyének kell lennem, hogy ezt félreértsem?
Tolerancia: Bonyolult téma, de sajnos nem tudok elvonatkoztatni attól a viszonylag széles körben elfogadott ténytől, hogy valakit tolerálni annyit tesz, hogy valakit elfogadok, aki nyílván nem olyan, mint én. Például a homokosokat.
Téma+ a te magánéleted: igen, viccesnek tartom, hogy te beszélj hímsovinizmusról és machoszerepről. Ezen butaság megsértődni.
Egyébként a paparazik lesifótosok, én nem tanulok fotózni. Úgy látszik, tényleg nem ismersz.

sűrűje :-(
ddani - 2002 július. 2. 12:09:40

1őször is, jó volt elsőre elolvasni ezt a cikket, kicsit el is bizonytalanodtam, hogy mikor is volt utoljára ilyen, és miért nem tudok visszaemlékezni. node.
2odszor, rosszul esett ilyen személyeskedő, sőt gonoszkodó hozzászólást látni, ez egyáltalán nem tűnt barátságosnak, most sem tűnik, amúgysem tükörsíma lelkem háborog. oszthatnám a súlyos lebaszást, de értelmét nem látom, így hát ennyi telik tőlem, fröcsögés helyett némi lelki locs-poccs. (pöcs!) na, ezt nem törlöm, még elefér a splash-zone szinten.
a tkp-i témához annyit, hogy igazán felemelően tud hatni a magára ismerő kisebbség (értsd: bármelyik kisebbség) megnyilvánulása. ha szép az idő, legyen tüntetés vagy fesztivál. és az jó; és főleg annak, aki átélte a kisebbségi életformát. félreértés ne essék: nem a közös vigasztalás vagy egymást-megerősítés vagy odasértődés a téma, sokkal inkább a felszabadultság megosztása. és ehhez nem kell se buzinak, se homofóbnak, se nácinak, se anarchistának stb lenni, s ez talán a lényeg az egészben.
előfordul, hogy az ember annyira igyekszik nyitottnak (vagy homofóbnak, vagy környezetvédőnek) lenni , hogy lelkesedése képmutató magatartást idéz, ami nem mindig ártalmatlan, és (szubjektive) mindig felszínes. így megy ez. a katarzis szempontjából mind1, az illető kisebbségi közösség szempontjából meg persze nem az. az "outsider" felvonuló a katarzisa nagy részét félkészen szállítja oda a fejében, és a közösségi megnyilvánulás vagy aktiválja, vagy nem. gondolom mindenki volt már semmitmondó összejövetelen, ahol nagyon akartak közös mondanivalót fogalmazni, de valahogy nem sikerült.
hepiend nincs, tanulságot mindenki vonjon ízlés szerint. részemről éppenséggel oké, ha macsózzuk, toleráljuk vagy intoleráljuk, szurkáljuk-gyúrjuk 1mást, hisz ez a kritikaírás egyik értelme. egy másik fontos értelme pedig, hogy lehetőleg érthetően és ízlésesen műveljük, neadj' még konstruktívan is.
a CSD-ről összefoglalólag: sajnálom, h nem lehettem ott. biztos volt pár jó zene legalább :o)

gshfgsh
hannoca - 2002 július. 2. 14:47:10

nem arrol volt szo hogymi a tolerancia, hanem hogy en ne irtam hogy ne tudod elfogadni a homokoska, tkp fogalmam sincs mi a viszonyod hozzajuk, hanem hogy esetleg a viccesnek szant vicceitek neha nem olyan viccesek, es nem hianyoznak, sok minden hianyzik, de azok nem, eshogy szerinte ok a viccek egy machoszerep reszei. a szerepkenyszerrol meg annyit: ddani mar irt errol ugyanitt jot, igenis szinte minde tarsasagi es sokszor ne tarsasagi megmozdulasunk ilyenekbe van kenyszeredve, es jol esik felszabadulni alola. talan az nem szerepkenyszer, hogy amikor valaki elsut egy vicces viccet, ami neked tetsik, akkor azert nem sapadsz el es pattnsz fel stb. hanem kedvesen mosolyogsz. ilyen kis dolgok.
az hogy te a maganeletemen mit milyennek tartasz, ne az aator temaja, ha serinted vicces tartsd meg magadnak. en sem irom le avelemenyem a te barmilyen magancuccodrol, megjegyzem nincs is. mar velemenyem.
a paparazzibabelekotni meg az a nevetsges kicinyes hangenm megnyilvanulasa, amit en is megtehetnek, pl. helyesirasi hibaid javitasaval. de nem teszem. mert pl. az utcai terminalokrol en sem irok olyan hibatlanul. de nem csak ezert.
es az hogy min megsertodni milyenseg, ne a te dolgod, szvsz a szerintem mindeki mason sertodik me, az biztos, hogyutalom amikornagy okosan megmondja valaki a tutifrankot rolam, mert a csaladomon kivul nem tudnek senkit mondani, akinek erre akar a legkevesebb alapja is lenne barmilyen teren. neked meg atan aleheto legkevesbe.

Ugye
Dani - 2002 július. 2. 17:51:36

Ugye nem olyan nagy baj, ha egy szerintem – alaptalan – személyeskedésre reagálok? Ugye nem olyan nagy baj az, hogy jelzem a személyeskedőnek, hogy az adott témában miért nem tartom kompetensnek? Ugye nem olyan nagy baj, hogy jeleztem, én nem vagyok paparazzi? Ugye nem baj, hogy, hogy az adott témán túl nem akarok személyeskedni, például nem szólok be az iskoládra? Ugye nem olyan nagy baj, hogyha valakit megbántasz, az – lehetőleg érdemben – reagál? Ugye nem olyan nagy baj, ha az életnek egy apró, – de azért fontos – részéről alapvetően másképp gondolkodunk? Ugye meg fogjuk ezt beszélni egy kávé mellett? Dani

Off
détéel - 2002 július. 2. 21:14:00

Vicces ezt az egész párbeszédet elolvasni. Azzal most nem is foglalkoznék, hogy mi a véleményem a konkrét témáról, mert az bővebb kifejtést érdemel, és ahhoz meg túl fáradt vagyok. De igy első olvasásra az az érzésem, hogy lassan nem is az egyébként szerintem fontos meg érdekes téma az érdekes, hanem az, hogy mindenki egy picit mindig túlmegy a határon és valami kis személyessel azért csak beletapos a másik lelkivilágába. (Tolerancia?) Láthatóan egyre inkább öngerjesztő ez a folyamat, mind a ketten egyre mélyebben süllyedtek bele, remélem valamelyikőtöknek lesz annyi esze meg kultúráltsága, hogy meg tudjon állni és a lényeggel foglalkozzon, ne a másik mondatainak analizálásával, illetve annak találgatásával, hogy ki mire gondolt akkor, amikor. Emellett azt is jelezném, hogy ez itt az Internet nyilvánossága, napi 80-90 oldalletöltéssel, tehát nem vagyunk egymás között, és az oldalnak nem is ez a célja. Az elején azt gondoltam, lehet arról vitázni, hogy mi gerjeszti az előitéleteket, az előitéletekkel rendelkező személyek mennyire hibáztathatók, és mennyire hibáztatható a környezetük. Lehet-e úgy előitéletektől mentesnek lenni, ha a közvetlen környezetünk, család, munkahely, stb. előitéletes? Mennyire lehet önálló véleményt kialakitani a környezetünkkel szemben? Lehet, hogy ez a szürke apródság. Én ugyanis nem vádoltam, hanem kérdeztem.
Az, ami itt megy, egyre értelmetlenebb személyeskedés, ami egyébként talán nem is baj, például közelebb visz minket ahhoz, hogy ne csak klisék éljenek bennünk a másikról. Talán, ha egy kicsit árnyaltabban próbálnánk meg egymást látni, és nem mondanánk megfellebbezhetetlen értékitéleteket egymás viselkedéséről, ha nem gondolnánk azt, hogy ismerjük a másikat, akkor ezek a fölösleges veszekedések elkerülhetők lennének.
Szóval próbáljunk a témáról irni. Aki meg olvassa ezt a hozzászólásfolyamot, az irjon is hozzá. Regisztráljon és szóljon bele. (Ez itt a reklám helye volt.) Csak hogy ne mindig csak egymást hallgassuk.

egyetertek
hannoca - 2002 július. 3. 11:14:24

a deteellel, en is jbban orultem volna ha a temarol lehetett volna beszelni.
Daninak: nem, sajnos nem vagyok annyira kulturalt, hogyezt akar kave akar barmi mellett meg tudjam beszelni veled, vagyis biztos megtudnam, de nem akarom.

Nagyjából egyetértek
Dani - 2002 július. 3. 15:55:14

Márpedig szerintem a témáról írtunk, de a téma nem csak a melegfelvonulás volt, hanem a fesztivál és mások baszogatása. A melegfelvonulásban nem; mások baszogatásában viszont teljesen érintve voltam. És kellőképpen dühös. És abban is igazad van Détéel, hogy nem szabad felszínes ítéleteket mondani. Ezt ki ki értse úgy, ahogy akarja. Nekem ez az egész eléggé húsbavágó volt a mellébeszéleskkel, butaságokkal, tutimegmondásokkal együtt. De - és ezt tök őszintén mondom - nem bántam meg ezt a vitát. Újra elkezdeném, mert még mindíg felháborítónak érzem Hannócának azt az írását. Hangsúlyozom, azt az írását. Különösebb keserűség nem maradt meg bennem, mindent amit leírtam vállalok. Nyugodt gondolatokat és nagyobb megfontoltságot kívánok mindenkinek! Csók: Dani

Bátorkodom hosszú idő után...
Mao - 2002 július. 4. 00:54:09

Nem kivánok belefolyni a parttalanná váló, és kiváló összeveszéshez vezető vitába, csak pár szót szólnék a toleranciáról. Ahogy én látom.

Szerény véredényem szerint, ez is azon absztrakt fogalmak közé tartozik, amiket igazából ember 100%-osan nem élhet át, nem érhetl. Ugyanis szerintem a hundertprozent kőtoleráns felyébe meg sem fordul, hogy ő most tolerál vmit, mert nem érdekli, nem zavarja. Ez itt az alapfogalom, ahogy mindeki gondolná. Bár szerintem, valójában ha tolerálni kívánsz vmit, akkor az már nem tetszik, csak úriember vagy és megtartod magadnak, mert mindekinek szíve joga az gondolni, amit akar. Kissé zavaros, de remélem érthető.

Pl.: engem például baromira nem bír zavarni, ha valaki politikailag másként gondolkozik (csak mert ez még nem volt felvetve) 1et nem értek vele, lehet, hogy emiat nem is leszünk a legjobb barátok, de elviselem, tolerálom. (Kivéve a Zsírtáltost, mert azt válogatott, szellemi felmenőitől vett kínzó módszerek köbreemelésével pusztítanám ki a Föld színéről. Mert megérdemli.)