Rovatok
Ajándék
Buliztam
Érdekes
Ez az oldal, itt
Idézetek
Kieg. versekhez
Kultúrpajta
Külbelpol
Mélyértelmű
Mindennapi mindenfélék
Napló
novella
szerelmes sms-ek
Szerelmes-vágyakozós
Szüret
Veder
Vers
Belépés
Azonosító:
Jelszó:
Regisztráció
3 másik
A kékmadár [06-12-22]
Szenvedés [05-08-12]
ezjó [03-02-20]
Keresés
Toppon
Porfogó [15-08-02]
Angolkóros [15-08-02]
Az Isten szeretője [15-08-02]
Szorgalmasak
Impresszum
Használat feltételeinéprajzi remekek afrikából
Ajándék - ddani - 2002. május 13.

messze, az egyenlítő derekán, partok és szavannák turisztikai paradicsoma - ez az egyik Afrika, a last-minute egzotikája. haza lehet hozni, és kitenni a polcra, kandallóra, vitrinbe...

nem is emlékszem már pontosan, hogy az Oroszlánkirály előtti időszámításban mennyire volt divatos, trendi a törzsi tárgykultúra. gyanítom, hogy kevésbé, mint azóta; mindenesetre tradicionálisnak látszó bizbaszok közt éljük mindennapjaink, és megszoktuk, mint a krisnás füstölőt vagy a matyóhímzést.
ám szálljunk csak le az ősföldre, adott esetben Kenyába, hogy mi fán terem ott az ében szobrocskák és faragványok miriádja. háttérinfóként idebiggyed, hogy bizony, sokmillió kedves, jobb sorsra érdemes fekete tengődik rendes ivóvíz nélkül, bizonytalan létkörülmények közt és meglehetős kiszolgáltatottságban. betegségek, szegénység és kilátástalanság.
akik viszont úgy-ahogy a mi fogalmaink szerint megélnek, azok a repülőtérről áramló, kalandvágyó túristák piacképes tömegéből élnek, hisz a világ egyik leglátogatottabb szafári területéről van szó. alkalmas pénzforgalom egy izmos iparág fenntartására. a taxik, szállodák, idegenvezetők és persze a szafáriszervezők mellett helyt kap benne a néprajzos kisiparos is.
az afrós népművészet nem véletlenül sikeres exportágazat: maszkok, szobrok, hangszerek és számtalan tribális mütyür jut el Magyarország szakosodott bigyólerakataiba, és tarol. mert szépek, és akkor sem tudnak igazán giccsesek lenni, ha akarnám. jó tudni, hogy helyben, kézzel munkált cuccosról van szó, amit valaki a saját kultúrájából merítve formált meg, és megélhetést remélhet belőle.
ezért is, meg a konkrét dolgok kapcsán is tök jó, hogy közelebb kerülhettem egy régesrég látni vágyott kontinenshez, némi echte szuvenír formájában. töprengősebbek, mint a kenyai újság lapjai, melybe csomagolták, bár azokat is elraktam.
az emberiség bölcsőjének mondják afrikát, ahol a föld legősibb civilizációi megfértek a természettel. mai szemmel és innen nézve, tárgyait tapintva egyre erősebb a késztetés, hogy megnézzem, mi maradt, mivé alakult, alakítjuk.